top of page

Voetjes van de vloer

mei 2023

We waren door de oude, eikenhouten vloer van de woonkamer gezakt, niet dat we er echt helemaal door heen gegaan zijn, maar meer met de voeten door wat planken gekrakt en daardoor waren wat gaten ontstaan. We hadden al veel eerder gemerkt dat de vloer op meerdere plaatsen zachter en brozer werd. Langzamerhand wisten we ook precies, stap voor stap, waar die plekken zaten en waar je met de voetjes van de vloer moest blijven, want anders zou je zo weer een gat in de vloer krijgen. De oorzaak was houtrot en houtworm, maar over het algemeen heeft het harde eikenhout hier minder last van. We hebben een paar planken losgemaakt en ontdekten dan ook dat niet al het hout was aangetast, maar juist de planken die ‘niet’ van eikenhout bleken te zijn, waren in slechte conditie. Gelukkig waren de balken op de ondergrond, waarop de planken vastgespijkerd waren, wel allemaal van eikenhout en verkeerden in goede staat. Voor de veiligheid hebben we tijdelijk wat triplexplaatjes over de ontstane gaten gelegd en om verdere problemen te voorkomen besloten we om alle planken te gaan vervangen. We zijn toen meteen plannen gaan maken voor het herstellen van de hele vloer inclusief de plinten.

Destijds toen we ons vakantiehuis kochten hadden we, om de woonkamer snel bewoonbaar te maken, alleen een paar kapotte planken van de vloer vervangen. Daarna schilderden we, om de verschillende planken één geheel te laten lijken de hele vloer bruin. Na de woonkamer zijn we in de rest van het huis en de schuur gaan klussen en hebben toen verder geen aandacht meer aan de vloer besteed. Totdat we dus, na zo’n twintig jaar, plotseling door de vloer heen gingen en nu moesten er, letterlijk en figuurlijk, spijkers met koppen geslagen worden. De koe bij de hoorns gevat en als eerste informatie ingewonnen bij Ian, onze Engelse dorpsgenoot en bouwkundige. Op zijn advies een partij geschikte vloerplanken gekocht en die tijdelijk opgeslagen in onze zomerkeuken. Het plan was, om in het voorjaar als het beter weer zou zijn, met het herstel van de vloer te beginnen, wat circa twee weken tijd in beslag zou gaan nemen. Toen we in het voorjaar in Jaufrenie terug waren, was het zover en zijn we begonnen met het leeghalen van de woonkamer. Onze grote kast de keuken ingeschoven, de fauteuils met wat kleine meubels en losse spullen in de logeerkamer opgestapeld, de eethoek in de zomerkeuken gezet en de kleden opgerold op zolder neergelegd. De tweezitsbank in het halletje tegenover ons bureau geplaatst zodat we, met de televisie op het bureau, ‘s avonds nog een filmpje konden bekijken. Tijdens het klussen zouden we in de zomerkeuken koken en eten en om naar de wc en badkamer te kunnen gaan moesten we buiten om door de tuin lopen, wat ’s nachts iet minder prettig was, maar gelukkig was dit dus maar tijdelijk.

Alles was nu geregeld, de kamer was leeg en we konden beginnen met het uitbreken en verwijderen van de oude vloerplanken. Dat ging niet zo gemakkelijk, want de meeste spijkers kreeg je niet zomaar uit de onderliggende eikenhouten balken en die moesten er, één voor één, uitgetrokken of afgeslepen worden. Ik heb toen de pech gehad dat ik, tijdens dat werk, op een van de balken stapte en dat er een spijker dwars door mijn schoen in mijn voet stak. Met zo’n pijnlijke voet, leer je wel om de voetjes van de vloer te houden en niet nog eens in een spijker te trappen. Toen alle oude planken verwijderd en de spijkers uit de balken waren, kwamen Ian, Cyrus en Steve (twee andere dorpsgenoten) ons komen helpen met het karwei. Ze hadden al vaker met dit bijltje gehakt en omdat ze ook hun professionele gereedschap mee brachten, vlotte het werk snel. Tussendoor hebben we de mannen natuurlijk goed van eten en drinken voorzien en al met al was het een plezierige en gezellige happening. Met een paar dagen zat de vloer er al in en zijn de mannen weer naar huis gegaan, met de afspraak om een week later bij ons uitgebreid te komen barbecueën. Paula en ik hebben de vloer samen in drie dagen verder afgemaakt, we hebben geschaafd, geschuurd, de plinten op maat gezaagd, geplaatst en verlijmd, toen de vloer en plinten nog gekit en afgelakt, daarna de rommel opgeruimd en de woonkamer stofvrij en schoongemaakt.

Het vloerproject was klaar en we hebben nu een prachtige nieuwe, lichte, strakke, houten vloer, onze kamer lijkt wel een ruime balzaal. We zijn er erg blij mee, maar hebben nu de puf niet meer om met de voetjes van de vloer de Franse cancan te dansen. Wel de moed bijeengepakt om de woonkamer meteen weer in te richten en alle meubels en spullen uit de logeerkamer, hal en zomerkeuken teruggezet en opgeruimd. Eindelijk staat alles op z’n plaats en kunnen we echt gaan genieten van onze mooie, nieuwe vloer. We zijn heel erg lui op onze bank neergeploft, hebben de poef erbij geschoven en zijn in onze opgeknapte woonkamer heel voldaan en uitgebreid gaan relaxen met de voetjes van de vloer.Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page