Snoei en bloei
OOKikKOOK in Nederland, maart 2021
In januari kregen we van een tuinder hier uit de buurt, een kaartje in de bus met een uitnodiging om in zijn kas een volkstuintje te huren. De bedoeling was om, onder glas, je eigen groente, fruit of bloemen op biologische wijze te kweken

zonder last te hebben van regen, wind en kou. Dit samen met andere hobby-tuinders en met, indien nodig, professioneel advies van tuinder Ap, de eigenaar van de kas. We vonden het een goed idee en ook onze dochter vond het bijzonder leuk en zeker ook een educatieve activiteit voor haar jongens. We besloten om contact op te nemen met tuinder Ap en zijn vrouw Jolanda en een kijkje te gaan nemen in deze ‘volkstuintjes in de kas”. Toen we er waren bleek, dat het verhuurproject nog in de kinderschoenen stond en het echtpaar het project pas had opgestart. Wij hoorden bij de eerste tien gegadigden voor een perceeltje en ze wilden per 1 maart officieel met de verhuur van de ‘volkstuintjes in de kas’ beginnen. In de kas was circa de helft van de ruimte nog in gebruik voor winterstalling van campers en caravans, maar aangezien de gemeente daar geen toestemming meer voor gaf, moesten Ap en Jolanda hiermee stoppen en wilden ze dus moestuintjes gaan verhuren. In een van de hoeken van de kas was een gedeelte van ca. 20 bij 30 meter al klaar gemaakt voor de eerste volkstuintjes en dat zag er goed uit. Wij hebben toen meteen aan de zijkant van de kas een stuk van 16 vierkante meter gereserveerd.
Ik was blij met dit ‘volkstuintje in de kas’ project, want door de corona-pandemie konden we voorlopig niet naar ons zomerhuisje in Frankrijk en kreeg ik nu een leuke kans om wat meer om handen te hebben, tijdens de nog steeds voortdurende lockdown periode. Om te beginnen heb ik eerst, van steigerplanken, een opbergplek ontworpen voor de tuinspullen.
Het werd een soort klepbankje waarin we, onder het zitgedeelte, het gereedschap en andere dingen in konden opbergen. In de berging van onze flat ben ik aan de slag gegaan en de onderdelen voor de klepbank zo geconstrueerd zodat het als een bouwpakket naar de kas vervoerd kon worden. Van het rest-hout een compostbak gemaakt, want dan kunnen we het groen- en bladafval zelf composteren en daarmee tevens de grond verrijken. Ondertussen hadden we al wat gereedschap, planten en zaadjes verzameld en zijn we meteen plantjes gaan kweken om die later in de kas uit te kunnen planten. Tomaten- en kers-tomaatjes, broccoli, paprika, Spaanse pepertjes, courgettes, sla- en andijvieplantjes, diverse kruidenplanten en ook een stek van een druif.

Op 1 maart was het zover, de campers en caravans waren uit de kas gehaald, er waren al zo’n 30 moestuintjes verhuurd en de beheerder was al bezig om nog meer ruimte in orde te maken voor andere geïnteresseerden. We hebben de onderdelen voor de klepbank en de compostbak mee naar de kas genomen, daar in elkaar gezet en op ons perceeltje geplaatst. In de moestuin aan de gang gegaan en de aardbeienplantjes en kruidenplanten geplant, bonen gelegd, diverse zaadjes gezaaid en de druivenstek een plekje gegeven zodat die goed kan klimmen. Toen alles, met gieters, flink nat gehouden en na een paar dagen zag je al dat de plantjes het goed deden. Als we nu naar de kas gaan nemen we regelmatig een thermosfles met koffie mee om, tussen het tuinieren door, op ons klepbankje onder het genot van een kop koffie even rustig rond te kijken. We zien dan de keurig, pas ingeplante volkstuintjes om ons heen en kijken naar de hobby- tuinders die met liefde hun stekjes en plantjes in de kas aan het verzorgen zijn. Voor ons zijn dit momenten waarvan we nu al genieten en dat terwijl we zelfs nog niets uit ons volkstuintje hebben geoogst!
Ondertussen groeien niet alleen de plantjes heel erg goed, maar ook onze haren! De kappers waren door de lockdown een paar maanden gesloten en wij zijn al die tijd niet meer geknipt. Onze haren waren ontzettend lang geworden, zat totaal geen model meer in en we zagen er niet uit. Gelukkig mochten de kappers vanaf begin maart weer gaan knippen.

We hebben toen meteen een afspraak gemaakt, maar vanwege de grote aanloop konden we
pas later in maart eindelijk terecht. Na die flinke snoeipartij voelden we ons helemaal gelukkig en zagen er weer toonbaar uit. We hebben bij onze kapper toen meteen maar een volgende afspraak gemaakt om absoluut te voorkomen dat het weer zo lang zal gaan duren, want net zoals bij planten in een volkstuintje, telt dezelfde regel: ‘Goede snoei, stimuleert nieuwe groei’ en dat belooft natuurlijk wat.
Met groene groet van Paul
