top of page

Savon de Marseille en het zeepmonster

OOKikKOOK januari 2022,

Als je over een markt in Frankrijk loopt bestaat er een grote kans dat je een lekker ruikende kraam tegen komt met hoog opgestapelde stukken zeep in diverse kleuren en heerlijke geuren die je weer aan vroegere tijden doen herinneren. Ze verkopen daar dan de traditionele en authentieke ‘Savon de Marseille’ zeep, in allerlei soorten, vormen en gewichten. De zeep komt van oorsprong uit de buurt van Marseille in de Provence en bestaat uit vier basiselementen: water uit de Middellandse zee, olijfolie, soda en zout en dan nog de natuurlijke kleur- en geur stoffen. Deze savon de Marseille wordt nog steeds op de traditionele wijze gemaakt, is 100% natuurlijk en bestaat minimaal uit 72% olijfolie. De zeep heeft ook al een hele geschiedenis achter de rug, want ongeveer 650 jaar geleden werd er in Frankrijk voor het eerst melding gemaakt van een ‘maître de savon’ (zeepmeester) die deze natuurlijke zeep maakte. In de loop der eeuwen werd savon de Marseille steeds populairder, zelfs zo populair dat de zeep in de 17e eeuw veel werd nagemaakt o.a. ook met andere soorten oliën en dierlijke vetten. Lodewijk XIV stelde daarom in 1688 in de wet vast, dat er bij het maken van savon de Marseille alleen olijfolie mocht worden gebruikt. Jaren later is deze wet gewijzigd, zodat er ook andere natuurlijke oliën gebruikt mogen worden, dus als een zeep alleen puur olijfolie bevat hoeft het nog geen savon de Marseille te zijn. Let dus goed op de naam en de ingrediënten als je de echte Marseille zeep wilt hebben. Heeft de zeep die je in handen hebt andere toevoegingen, als wat eerder vermeld werd, dan is het geen authentieke variant.

Savon de Marseille is, met haar verschillende geuren en soorten, zeer geschikt voor de persoonlijke verzorging. Omdat de zeep voor zo’n groot deel uit olijfolie bestaat is het perfect voor dagelijks gebruik, goed om je handen mee te wassen vooral in deze corona tijden en bovendien mild voor alle huidtypen. Olijfolie heeft namelijk een verzachtende en verzorgende eigenschap. Waar je van andere zepen, met chemische bestanddelen en na vaak wassen, juist een droge huid kunt krijgen, is dat bij Marseille zeep niet het geval. Bovendien is het een natuurlijk product en biologisch afbreekbaar. Daarnaast kun je de zeep ook gebruiken voor het wassen van kleding of als vlekverwijderaar. Wij nemen iedere keer als we in Frankrijk geweest zijn een voorraadje savon de Marseille mee naar Nederland. Bij onze wastafel en in de douche liggen dus altijd een paar lekkere, heerlijk ruikende stukken zeep voor dagelijks gebruik. We gebruiken de savon ook voor kleine handwasjes, om boorden van overhemden te reinigen en ik gebruik de zeep zelfs om me te scheren wat zeer goed gaat.


Nog enkele andere handigheden en praktische tips voor het gebruik van savon de Marseille:

1) Het verzorgt de meest gevoelige huid. Wordt aangeraden door dermatologen wanneer de huid allergisch is voor petrochemische zeep ingrediënten.

2) Leg een blok savon de Marseille in uw kledingkast tegen motten.

3) Een stuk savon de Marseille onder het dekbed aan het voeteinde helpt tegen kramp en reumaklachten

4) Een vlek ingesmeerd met een vochtig gemaakt stuk zeep zal gemakkelijker worden verwijderd dan met synthetische wasmiddelen.

5) Savon de Marseille reinigt kleine wondjes en schaafwonden.

6) Savon de Marseille verzorgt tandvlees en maakt tanden schoon en wit (maar is niet erg lekker).


In Nederland wordt door de hedendaagse generaties geen stukken zeep meer gebruikt en het is tegenwoordig bijna alleen nog maar in vloeibare vorm te krijgen en komt dan uit plastic flessen en pompjes. Onze kleinkinderen vinden de stukken zeep bij ons dan ook erg interessant en gebruiken de zeep dus heel erg goed. Onze kleinzoon van zeven vindt het helemaal te gek, hij kan maar niet van die heerlijk ruikende, gladde stukken zeep in het

zeepbakje op de wastafel en in de douche afblijven. En hij kan het ook niet laten om, iedere keer, als hij bij ons is even zijn duim in het midden van het stuk zeep te zetten en als die zacht genoeg is, er dan een gat in te duwen. Als wij later op de badkamer komen en het stuk zeep zien met een deuk of een gat erin, dan moeten we iedere keer weer glimlachen, want we weten dan dat het ‘zeepmonster’ weer heeft toegeslagen. Wij hebben al besloten, wanneer wij weer eens terugkomen uit Frankrijk, dat we voor hem een stuk savon de Marseille zullen meebrengen. Een flink stuk met zo’n touw eraan, die wij dan persoonlijk om zijn nek zullen gaan hangen. Hij kan zich er dan heerlijk mee inzepen en in zijn eigen stuk zeep gaten drukken. We denken dat ons ‘zeepmonster’ dat erg leuk en top zal vinden en wie weet blijven de stukken zeep bij ons in de badkamer dan wat langer heel en zonder gaten :-)


Met de groeten van Paul.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page