top of page

Repas champêtre

OOKIKKOOK augustus 2022

Het is bij ons in de Périgord een traditie dat er in de zomermaanden, iedere achtereenvolgende week, wel in een of ander plaatsje een dorpsmaaltijd in de openlucht gehouden wordt. Zo’n maaltijd in de openlucht wordt in het Frans een: “repas champêtre”, genoemd en meestal door één van de plaatselijke verenigingen of de “amicale laïque’” (vriendenclub) georganiseerd. De opbrengst hiervan is voor de betreffende vereniging, die daarmee dan een ander sociaal dorpsevenement (bv. kerstfeest) of een volgende dorpsmaaltijd mee bekostigt. Aangezien bijna alle gemeentes wel een “salle polyvalente” (multifunctionele feestzaal) hebben, met een volledig ingerichte keuken, worden deze maaltijden dan ook vaak in deze keukens bereid en in de zalen uitgeserveerd. De meeste gemeentes hebben ook grote partytenten, tafels, stoelen en banken enz. op voorraad, zodat de maaltijden eventueel ook buiten de feestzaal in de openlucht gehouden kunnen worden. Van al deze voorzieningen mogen de verenigingen dan gebruik maken. Elk dorp heeft ieder jaar voor zijn ‘repas’ een eigen vast menu en daar wijken ze liever niet van af, want de Fransen houden van tradities en rituelen en als iets goed is, zullen ze dit niet snel of misschien wel nooit veranderen. Op de dag van de dorpsmaaltijd organiseert ieder dorp meestal daarnaast ook nog andere festiviteiten zoals bijvoorbeeld: een ‘vide-grenier’ (zolderopruiming / rommelmarkt), een tombola, muziek- en/of dansavond of zelfs een vuurwerk na afloop.

Het mooie van deze dorpsmaaltijden is, dat vooral de oudere dorpsbewoners zich graag hiervoor inschrijven, niet alleen in hun eigen dorp, maar ook in de omringende plaatsen. Zo onderhouden ze namelijk, tijdens deze gezellige terugkerende maaltijden, ook hun sociale contacten met andere dorpsgenoten en kennissen uit de omgeving waar ze altijd gewoond en gewerkt hebben. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat, wanneer iemand bijvoorbeeld geen mosselen lust en die in het menu van een bepaald dorp voorkomen, ze die persoon in dat dorp dan helaas maar weinig zien! Wij schrijven ons ieder jaar graag in, voor de ‘repas champêtre’ met tombola, van het dorp waar onze vrienden wonen. Wij gaan daar natuurlijk heen voor onze vrienden, maar ook omdat ze een uitgebreid, goed en smakelijk menu serveren. Het menu bestaan namelijk uit:

Een glaasje Kir.

Tourin (knoflooksoep).

Half meloentje met Pineau en rauwe ham.

Gegrilde ham van de barbecue met pepersaus en frites.

Kaas met gemengde salade en vinaigrette.

Franse vruchtentaart.

Dit alles inclusief een gewone rode landwijn en water. Mocht je liever, rosé, witte-, of een betere rode wijn willen drinken dan wordt dit voor € 6,- per fles nog aangeboden. Na afloop wordt er bij het dessert ook nog koffie geserveerd.

Onze vrienden zijn lid van de ‘amicale laïque’ van hun dorp en helpen mee met de voorbereidingen van de ‘repas champêtre’ en daar hoort ook jaarlijks het opzetten van de feesttenten bij. Deze dorpsmaaltijd is altijd op de laatste zondag van juli en de tenten worden op de vrijdag daarvoor opgezet. Om onze vrienden en de ‘amicale laïque’ te ondersteunen help ik als vrijwilliger jaarlijks met het opzetten en inrichten van de tenten. Als eerste wordt die dag het materiaal voor de tenten door enkele leden met hun tractoren en aanhangwagens aangevoerd en door de vrijwilligers afgeladen. De metalen buizen voor de tenten worden gemonteerd en met moeren vastgedraaid, de zeilen eroverheen gespannen en met elastieken vastgemaakt, aansluitend worden de tenten goed in de grond verankerd, de schragen onder de tenten geplaatst en daarop de tafelbladen gelegd, daarna worden de banken om de tafels gezet. Een stevige klus maar zo wordt er in een paar uur tijd wel ruimte gecreëerd voor zo’n 100 tot 130 mensen.


De inschrijvingen voor de ‘repas champêtre’ moeten minstens drie dagen van tevoren doorgegeven zijn aan de organisatie en de inschrijfkosten bij dit dorp waren dit jaar € 18,- voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar € 9,-. Het ‘repas’ begint altijd om circa 13.00 uur, maar vanaf 12.00 uur kun je bij het tafeltje van de organisatie je reservering betalen. Als bewijs krijg je dan een bord met bestek, dan zoek je een plek aan de lange tafels en kun je vast kennismaken met je tafelgenoten. De eerste bezoekers en families komen al bijtijds naar de tenten om een goede plaats te bemachtigen aan de tafels. Ze betalen en zetten dan hun borden op een plek en schrijven hun familienaam met een stift, op de papieren tafelkleden, om zo hun plek te reserveren. Als iedereen aanwezig is en op zijn plaats zit, wordt de Kir ingeschonken en is het festijn begonnen. Het voorgerecht, de soep en het hoofdgerecht worden met tussenposen geserveerd en na de salade met kaas komen er enkele vrijwilligers langs om lootjes voor de tombola te verkopen.

Er zijn heel veel prijsjes te winnen en dit jaar hadden ook wij geluk. Het duurde wel even voordat we dat door hadden, want toen ons lotnummer: “neuf-cent, quatre-vingt, dix-sept, jaune”, al voor de derde keer afgeroepen werd, had ik pas door dat wij dat nummer hadden nl. “997 geel”. Ons prijsje was een mooie water-bidon van Tupperware. De hoofdprijs van de dag ‘een hele rauwe ham’, werd aan het einde van de tombola met veel humor en spektakel door de organisatie aan de winnaar uitgereikt. Na de tombola zo rond 16.30 uur wordt de maaltijd afgesloten met een stukje heerlijke vruchtentaart en koffie, die in de gebruikte wijnglazen wordt uitgeschonken. Daarna wordt er langzamerhand afscheid genomen en gaat iedereen, met een houten kont van de lange zit op de bankjes, terug naar huis. Als wij thuiskomen kunnen we geen pap meer zeggen en het enige wat wij nog wel kunnen is: languit onderuit liggen en uitbuiken. Zo sluiten wij, na genoten te hebben van een gezellige en de uitgebreide maaltijd, deze dag héél tevreden en zéér verzadigd af en kijken we weer uit naar de volgende ‘repas champêtre’.


Met de groeten uit Jaufrenie, Paul


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page