top of page

Muffins de Périgord

OOKIKKOOK, november 2022


De Périgord in Frankrijk, waar wij ons vakantiehuisje hebben, is een prachtige en vruchtbare landstreek. Het heeft een overvloed aan mooie producten zoals paddenstoelen, waardevolle truffels, voortreffelijke wijnen, heerlijke kazen, eerste klas vlees, wild, gevogelte, hazelnoten, walnoten en tamme kastanjes. Bij ons in de buurt kom je dus niet alleen veeteelt en landbouw tegen, maar ook, wat kenmerkend is voor de streek, veel uitgebreide walnoten- en tamme kastanje plantages. Er worden hier van deze bomen niet alleen de hele noten aangeboden, maar ook allerlei andere producten. Onder ander veel specialiteiten zoals: walnotentaart (gâteau aux noix), walnotenolie, walnotenwijn, walnoten met chocolade, gesuikerde walnoten, walnoten met karamel, noga met walnoten enz. Van de tamme kastanjes wordt bij ons in de streek de bekende ‘Crème de Marrons’(kastanje puree) gemaakt, maar ook gezoete crème, kastanjekoekjes, brood, siroop, confituur, kastanje likeur en zelfs het hout van de bomen wordt gebruikt.


Met het aanbod van zoveel mooie producten en specialiteiten word je vanzelf gestimuleerd om ook meer met deze streekproducten te doen. Zo ben ik in de keuken aan het experimenteren gegaan en heb met de ingrediënten uit de Périgord een recept gemaakt voor muffins met tamme kastanjes, walnoten en walnotenolie. Ik heb ze nu al een paar keer gemaakt en ze zijn erg lekker. Speciaal voor diegene die deze heerlijke muffins ook eens willen maken en proeven, deel ik graag de receptuur, dus voilà, hier het recept van de: ‘Muffins de Périgord’.


Ingrediënten:

100 gram gepelde voorgegaarde tamme kastanjes, 60 cl walnotenolie, 125 gram suiker, 100 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram tot meel gemalen walnoten, 1/2 theelepel kaneel, 2 eieren, ¼ theelepel bakpoeder, 250 ml fromage blanc (kwark)

Voor de topping kruimels: 50 gram bloem, 20 gram gehakte walnoten, 50 gram suiker, ¼ theelepel kaneel, 50 gram koude roomboter


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Zet ca. 12 muffinpapiertjes klaar of vet een muffinvorm in.

Maal de tamme kastanjes met de olie en de suiker tot een geheel.

Voeg het zelfrijzend bakmeel, het gemalen walnotenmeel en het kaneel erbij en roer het erdoorheen.

Klop de eieren luchtig met het bakpoeder en schep dit erdoorheen

Voeg de kwark toe en spatel tot je een geheel hebt.

Verdeel het beslag (eventueel met een spuitzak) over vormpjes- en/of de muffinpapiertjes.


Topping:

Meng de bloem met de gehakte walnoten, de suiker en het kaneel door elkaar.

Snijd de koude boter in kleine blokjes en wrijf met je vingers de boter en het bloemmengsel door elkaar tot kruimels.

Verdeel de kruimels over de gevulde muffinvormpjes en bak ze in ca. 30 minuten gaar, daarna even laten afkoelen en proeven maar.


Succes en ‘bon appetit’, Paul
Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page