top of page

Mantra

OOKikKOOK in Nederland , okt 2020,


Op dit moment zitten we hier in Nederland in de tweede golf van de corona-crisis en omdat bij veel fysiek contact het risico op besmetting groot is, raadt het RIVM de mensen aan om zoveel mogelijk thuis te blijven, als het kan thuis te werken, zo min mogelijk te reizen en grote bijeenkomsten, evenementen en kerkdiensten te mijden. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ben je dus meer aan huis gekluisterd dan normaal. Dus moeten we proberen ons niet dood te gaan vervelen en de komende tijd ons zelf zien te vermaken. Maar wat moeten we in hemelsnaam doen in deze barre tijden zonder outdoor entertainment?

Omdat wij de afgelopen maanden, (i.v.m. corona) jammer genoeg, niet naar ons huisje in Frankrijk konden gaan heb ik wel ruimschoots de gelegenheid gehad om thuis, op de bank, heel wat lectuur door te nemen waaronder ook enkele mindfulness magazines. Regelmatig word je hierin aangeraden om in deze coronacrisiste gaan mediteren, in combinatie met het veelvuldig herhalen van een mantra, om zo beter om te kunnen gaan met je angsten en zorgelijke gedachten. Je kunt een bestaande mantra uit het Sanskriet nemen of een meer persoonlijke mantra kiezen. Het mediteren leek mij wel wat en aangezien ik een francofiel ben heb ik ook voor een eigen Franse mantra gekozen.

Maar eerst, wat is nu eigenlijk een mantra? De meest gebruikelijke uitleg is: dat het een soort gedicht, een zin of soms een enkel woord is, met een bepaalde betekenis, die veelvuldig herhaald wordt tijdens meditaties. Mantra’s komen oorspronkelijk uit India, waar ze in de heilige taal het Sanskriet werden gericht aan verschillende goden en goddelijke aspecten. In het Sanskriet wordt ‘Man’ vertaald met gedachten en ‘tra’ betekent bescherming. De oorspronkelijke betekenis van het woord wordt daarom beschouwd als: ‘dat wat onze geest beschermt’.


Wat is de werking van een mantra? De mantra’s uit het Sanskriet verbinden diverse klanken en trillingen met elkaar en vormen zo een geheel. Door hem herhaaldelijk zachtjes te zingen (chanten) of uit te spreken, zet je je gedachten opzij, zodat je meer rust kunt krijgen in het dagelijkse leven. Een mantra houdt dus eigenlijk je gedachten bezig, het brengt je in een bepaalde gemoedstoestand. Door de combinatie van meditatie en een mantra richt je je focus op iets groters dan jezelf, ontdoe je jezelf van malende gedachten en kun je je beter ontspannen.

Voor mijn eigen mantra heb ik dus een Franse zin samengesteld nl: ‘Bonne chance, dans la France’. Dit betekent in het Nederlands zoveel als: ”Veel succes/geluk in Frankrijk”. Het is wel zo dat in mantra’s uit het Sanskriet diverse klanken en trillingen met elkaar verbonden zijn en zo een geheel vormen, en dat kun je natuurlijk niet zomaar nabootsen. Maar deze Franse zin rijmt en er zitten ook enkele ‘Franse’ neusklanken in, die ook bepaalde vibraties geven. Herhaal je deze zin regelmatig dan zit er een goed ritme in en de klanken geven een liason aan de woorden. Dit en de betekenis van de zin, geven mij zelf al meteen een goed gevoel en als ik in meditatie deze mantra een paar keer, ritmisch opzeg of zing:

“Bonne chance-dans la France… bonne chance-dans la France… bonne chance-dans la France… “.


Dan verschijnt er in mijn gedachten, een met zon overgoten, glooiend landschap, met in het dal, tussen de druivenstokken, een dorpje, waar naast het kerkje op het dorpsplein een paar mannetjes pétanque spelen en op het café terrasje iemand van een café-au-lait met een vers gebakken croissantje aan het genieten is…

Je kunt wel begrijpen dat ik met zulke gedachten al snel in een positieve gemoedstoestand raak en mezelf een heel stuk meer ontspannen voel. Ondanks dat we voorlopig nog niet naar ‘la douce France’ kunnen gaan heb ik toch een relax gevoel dankzij het chanten van deze authentieke mantra.

Zou dit ook wat voor jou zijn? Wacht niet te lang, maak je keuze en ga mediteren en chanten. Probeer een goede mantra te vinden of samen te stellen, wat in feite een positieve spreuk kan zijn die bestaat uit bevestigende en/of inspirerende woorden. Herhaal deze woorden regelmatig, terwijl je een moment voor jezelf neemt, bijvoorbeeld als je over straat loopt, tijdens het koken of als je de afwas doet. Blijf deze spreuk herhalen, het liefst tien minuten per dag, je zult merken dat het helpt om je te ontspannen en je veel rustiger te voelen zodat je je zorgen en de coronacrisis weer beter aan kan!


Bonne chance.

Met de groeten van PUitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page