top of page

Lievelingsgerecht

OOKikKOOKin Nederland, mei 2021,

De Coronatijd heeft ons jammer genoeg veel aan huis gekluisterd, maar het heeft ook zo zijn voordelen, er wordt bijvoorbeeld veel meer tijd besteed aan de bereiding van de maaltijden. Bovendien is er ook een trend dat er gezonder gekookt wordt met minder vlees en veel streekproducten. De beloning is dat er dagelijks meer lekkere, gezonde en bijzondere gerechten op tafel komen. Smaken verschillen en natuurlijk heeft iedereen wel een voorkeur voor een bepaald gerecht, waar men helemaal dol op is, een lievelingsgerecht. Het kan ook iets zijn wat je niet alleen lekker vindt, maar waarvan de smaak en de geur ook een bepaalde speciale herinneringen opwekken. Sommige mensen zouden dit gerecht dan ook iedere dag wel willen eten. Een lievelingsgerecht hoeft echt geen bijzonder, culinair hoogstandje te zijn, maar kan natuurlijk ook een heel gewoon, simpel, doordeweeks gerecht zijn.

Mijn lievelingsgerecht is ook heel gewoon namelijk: ingemaakte uitjes, zoals mijn oma ze maakte. Niet alleen omdat ik dit erg lekker vind, maar het heeft voor mij ook een speciale verbintenis met mijn grootouders. Mijn oma komt van oorsprong uit Amsterdam en vroeger werd er bij haar thuis altijd al tafelzuur ingemaakt en bij de maaltijd opgediend. In Amsterdamse cafés is het, van oudsher, ook een goede gewoonte om bij de borrel een plak ossenworst met Amsterdamse uitjes te serveren. Mijn grootouders zijn in 1925 getrouwd en ze hebben in Borculo, Lochem en na de oorlog in Arnhem gewoond, waar ze het grootste gedeelte van hun leven hebben doorgebracht. Toen ik als kind weleens bij mijn opa en oma logeerde, maakte mijn opa vaak een potje met de door oma zelf ingemaakte uitjes open en liet mij dan een uitje proberen. Opa was dol op deze ingemaakte uitjes en zei altijd dat oma de lekkerste uitjes van Arnhem maakte. Ik moest van opa dan een uitje proeven en omdat ik het uitje echt ontzettend lekker vond, zei ik dat ze niet alleen de lekkerste van Arnhem waren, maar van héél Nederland en dan mocht ik er altijd nog één. De zoetzure smaak en geur van deze heerlijke, zelf ingelegde uitjes zijn mij altijd bijgebleven. Als ik nu nog ergens ingemaakte uitjes zie, ruik of proef loopt het water me in de mond en denk ik meteen weer aan mijn opa en oma en de lekkerste uitjes van Nederland.

Helaas zijn opa en oma er al lang niet meer, maar ik heb, via een oom, wel een paar oude kookschriftjes van oma gekregen, waar ze al haar recepten en knipsels in bewaarde. Op een van de pagina’s kwam ik, in haar mooie handschrift, het recept van de ingemaakte uitjes tegen. Natuurlijk ben ik aan de gang gegaan met de receptuur en heb geprobeerd om het recept na te maken. Na een paar keer geëxperimenteerd te hebben is het uiteindelijk gelukt om ook een erg lekker uitje te maken, wat de herinnering aan mijn oma weer helemaal naar boven bracht. Deze smaak ervaring wil ik graag met jullie delen dus hieronder de receptuur, zodat jullie thuis ook een keer de lekkerste ingemaakte uitjes van heel Nederland kunnen maken en proeven.


Ingemaakte uitjes

Ingrediënten:

1,3 kg sjalotjes, 150 gr zeezout.

4 kruidnagels (waaruit het kleine balletje in de kelk is verwijderd), 4 stukjes foelie, 8 witte peperkorrels, 1 el mosterdzaad.

Voor de azijn: 1,2 witte wijn azijn, 300 gr suiker.

Glazen potten met deksels, keukenfolie.

Bereiding:

Schil de sjalotjes. Snijd de boven- en onderkanten van de uitjes af, maar zodanig dat de ze niet uitelkaar vallen. Leg de uitjes in een schone kom, laag om laag met zeezout bestrooien. Laat ze afgedekt met een schone theedoek 1 nacht staan. De volgende dag de uitjes afspoelen en goed afvegen met een schone doek en ze daarna droog in gesteriliseerde potten scheppen. Verdeel over de potten: de kruidnagels, foelie, peperkorrels en het mosterdzaad. Breng de azijn met de suiker aan de kook en laat zeker 1 minuut doorkoken. Giet de hete vloeistof over de uitjes en de kruiden. Veeg de randen af en leg een stukje keukenfolie over de potten. Draai de gesteriliseerde deksels stevig op de potten en laat ze op de kop afkoelen. Na het afkoelen de potten op een koele, donkere plaats bewaren. Wacht 2-3 weken met het eten van de uitjes. In de afgesloten potten zijn de uitjes minstens 6 maanden houdbaar. De azijn oplossing uit de potten is naderhand ook goed te gebruiken om salade dressings (vinaigrette) mee te maken.


Succes,

Paul


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page