top of page

Lekker galmen

OOKikKOOK februari 2022,

Als we gasten hebben die graag wat van de omgeving van Jaufrenie willen zien, dan nemen we ze vaak mee naar Aubeterre-sur-Drone. Dit mooie plaatsje zo’n 29 km van ons vandaan, ligt aan de beroemde Sint Jacobs pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het ritje ernaartoe is al een feest, want je komt onderweg door een hele mooie omgeving met veel walnotenplantages en leuke kleine dorpjes en uiteindelijk zie je opeens Aubeterre hoog, boven de rivier de Drone, uittorenen.


Dit pittoreske dorp heeft een kasteel dat in privébezit is, een oude kerk de Église Saint-Jacques met een schitterende façade en een erg leuke marktplaats met enkele restaurants en cafeetjes er omheen. Maar de grootste bezienswaardigheid is wel, zoals de Fransen het noemen, de Église monolithe: een met de hand uit de rotsen gehouwen, ondergrondse kerk met een plafond van zo’n 20 meter hoog, bovenin een galerij en beneden een reliekhouder, een doopvont en een begraafplaats. Er is ook nog een crypte, die nog niet zo lang geleden werd ontdekt, doordat een deel van het voorplein instortte toen er een vrachtwagen overheen reed. Deze ondergrondse ruimte dateert volgens sommigen mogelijk al uit de Romeinse tijd. Er moet wel entree betaald worden om de monoliet te bezichtigen, maar als je pelgrim bent op weg naar Santiago de Compostella, dan kun je hier een stempel halen voor in je ‘Credencial del Peregrino’ (pelgrimspaspoort) en mag je er gratis in. Ben je binnen dan word je uitgerust met een audiotour door de Église monolithe geleid en op het laatst kom je in de crypte. Het is heel opvallend dat in deze crypte het geluid van de stemmen ontzettend vibreert. Iedere keer als wij hier komen en er weinig mensen in de monoliet zijn, vind ik het erg leuk om hier, voor onze gasten met mijn basstem, een paar Latijnse psalmregels te zingen. Dit gezang resoneert heel indrukwekkend in deze crypte en weergalmt dan zo lekker tussen deze onderaardse stenen gewelven.


Is mijn gezang beëindigd dan haasten we ons wel snel de crypte uit, voordat er andere nieuwsgierige bezoekers komen kijken waar dat geluid vandaan komt. Als die uiteindelijk in de crypte komen, zijn wij alweer op het leuke marktplein van Aubeterre-sur-Drone, waar we bij een cafeetje nog even na genieten van het lekkere galmen en een heerlijk aperitief op het terras.


Met de groeten van Paul


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page