Kurken
OOKikKOOK februari 2023
Enkele jaren geleden, toen we ons vakantiehuis aan het verbouwen en opknappen waren, hadden we het idee opgepakt om achter in onze schuur een wijnkelder c.q. voorraadkamer te maken. Dit was een goede plek, want de achterwand en de zijwanden bestonden al uit dikke natuurstenen muren waardoor in deze ruimte de temperatuur constant en koel zou zijn. Meteen toen in de planning het idee opgenomen om de te bouwen afscheidingswand en ook de deur hiervoor te gaan isoleren. Destijds kon ik bij een horecagroothandel in Nederland een aantal tweedehands houten wijnrekken overnemen, toevallig genoeg voor een hele wand van onze wijn-, voorraadkamer. Deze rekken op een aanhanger, samen met nog andere spullen, meegenomen naar Frankrijk. De wijnrekken konden we, in onze nieuwe te creëren ruimte, zo opstapelen dat ze een afscheidingswand vormden en deze toen afgemaakt door er isolatieplaten en houten planken tegen te plaatsen. Voor de isolatie van de oude deur, die we wilden hergebruiken, had ik het idee opgevat om die met opgespaarde kurken van wijnflessen te beplakken. Dat kostte wel wat tijd, want het verzamelen van al die kurken duurde wel even, maar het ontkurken en leegmaken van al die flessen was een aangename taak. Gelukkig waren ook enkele vrienden van ons wel bereid om te helpen bij het verzamelen van dit ‘isolatiemateriaal’. Uiteindelijk hadden we genoeg kurken en konden we ze, stuk voor stuk, op de deur gaan plakken. Om het helemaal in stijl te houden, hebben we in het kurken-motief de tekst: “In vino veritas” opgenomen en ook nog een afbeelding van een Franse lelie en zo werd de deur op een creatieve manier geïsoleerd.
Om deze kurken bij elkaar te krijgen was het voor ons wel gunstig, dat men in Frankrijk vaker kurken dan schroefdoppen op de wijnflessen heeft, ondanks dat een schroefdop beter is inzake: duurzaamheid. De Franse consument geeft namelijk nog steeds de voorkeur aan een echte kurk en ook aan het ritueel dat de kurk met een kurkentrekker uit de fles getrokken moet worden. Dit vooral bij de duurdere wijnen, als ze een fles weggeven, bij een bijzondere gelegenheid, of als ze in een restaurant een fles wijn bestellen. De natuurkurk staat al sinds de 17e eeuw bekend als afsluiter voor wijnflessen en het staat ook al heel lang bekend dat de Fransen niet snel tradities opgeven, maar de laatste jaren heeft de traditionele kurk toch flink concurrentie gekregen van de schroefdop. Voor veel Fransen hoort echter de kurk bij een fles wijn en doet een schroefdop goedkoop aan en wordt daardoor de wijn vaak veroordeeld zonder geproefd te zijn! Op deze emotionele beleving wil ik niet ingaan, dat blijft een kwestie van persoonlijke smaak, maar om een wijn al te beoordelen op de wijze waarop de fles is afgesloten, is natuurlijk erg kort door de bocht. Langzamerhand stappen de kwaliteits-producenten uit Frankrijk steeds meer over op de schroefdop en je ziet ze al steeds meer, vooral bij witte- en de rosé wijnen. Zelfs bij Chateau Margaux, het hoog aangeschreven landgoed van Bordeaux, is men begonnen met het experimenteren met schroefdoppen voor zijn tweede wijn de ‘Pavillon rouge’. Zo zal in Frankrijk, ten behoeve van het milieu, de schroefdop toch meer en meer gewoongoed worden. Nu de deur voor de schroefdop steeds verder opengaat en onze deur van de wijnkelder geïsoleerd is, kan ik, zonder lang na te denken, heel overtuigend zeggen dat ik zelf best graag zo’n schroefdop fles met de ‘Pavillon rouge’ van Chateau Margaux, zou willen opendraaien. Dat ondanks het ontbreken van een echte kurk èn de mooie zachte ‘PLOP’!
À votre santé, met de groeten van Paul.
