top of page

Hittegolf

OOKikKOOK juni 2022


Half juni was het een paar dagen heel erg warm in de Dordogne en in grote delen van Frankrijk. ‘Météo-France’, de meteorologische dienst van het Franse ministerie van volksgezondheid, sprak zelfs van een uitzonderlijke en intense hittegolf. Hier in de Dordogne werd op het hoogtepunt zelfs een temperatuur van 40°C overschreden. Vaak gaat het na hittegolven onweren met veel wind en bliksem en dit keer kwam het onweer na vijf dagen en niet zomaar onweer maar een ontzettende storm ‘tempête’ met veel wind, regen en hagelstenen. Gelukkig was deze storm bij ons niet heel erg verwoestend, maar verderop in de streek was het op sommige plekken een ravage. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, maar er was wel veel schade aangericht en de ‘pompiers’ en hulpdiensten hebben heel veel werk moeten verrichten.

De zomers in Jaufrenie kunnen dus best warm zijn en de temperatuur kan dan ook regelmatig hoog oplopen, maar gelukkig heb je hier wel wat mogelijkheden om het ook zonder airconditioner redelijk koel te houden. Ons huis heeft namelijk, net als alle oudere huizen hier in de streek, natuurstenen muren van circa 80 tot 100 centimeter dikte, bovendien hebben alle deuren en ramen luiken aan de buitenkant. Daar moet je natuurlijk wel gebruik van maken, want het is aan te bevelen om dan ’s morgens, voordat het warm wordt, niet alleen de deuren en ramen, maar ook de luiken dicht te doen en zoveel mogelijk dicht te houden. Door de dikke stenen muren en de dubbele bescherming van de ramen en deuren met de luiken ervoor, heb je een goede isolatie en kun je de koelte in huis houden en daarmee kun je de temperatuur in bedwang houden.

Daarom zie je zomers in de Frans dorpen en gehuchten dat alle deuren, ramen en luiken van de huizen vaak gesloten zijn en het lijkt er dan op of het dorp helemaal verlaten is. Koelt het tegen de avond af dan komen de mensen weer uit hun huizen tevoorschijn en komt het dorp weer langzaam tot leven. Deze oude huizen op het platteland hebben meestal ook een zomerkeuken of een bijkeuken. Deze keuken bevindt zich altijd in een aparte ruimte, afgesloten van het woongedeelte en meestal buiten, of aan de buitenkant, van het gebouw, zodat de warmte van het bakken, braden en koken buiten het woongedeelte gehouden wordt. Wij hebben bij ons in Jaufrenie in de grote schuur ook een zomerkeuken gecreëerd waar in de zomer altijd gekookt wordt en waar we dan ’s avonds samen aan een grote tafel gezellig eten. Ons woonhuis is hierdoor, en ook door de luiken en dikke muren, altijd een paar graden kouder dan buiten en voelt heerlijk koel aan als je van buiten naar binnen komt.

Als je dan weer langere tijd binnen bent, dan wen je natuurlijk weer aan de binnentemperatuur en dan kan het zijn dat met de hele erge hitte buiten, het langzamerhand ook in huis warm aanvoelt. Het advies is dan: “blijf binnen, beweeg weinig, doe een ventilator aan, zet Franse chansons op, stop je voeten in een teiltje met koud water en schenk jezelf een heerlijk koel drankje in”. Dan is het zelfs met een hittegolf van 40°C bij ons in Jaufrenie best wel uit te houden.


Met warme groet, PaulVoor het Franse weerbericht zie:

https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/bordeaux/33000


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page