Goede voornemens
OOKikKOOK, januari 2021,
Ook al zitten we midden in de corona pandemie, we hebben met het aanbreken van het nieuwe jaar toch goede voornemens genomen. Mijn voornemen is dat ik de eerste zes weken van het nieuwe jaar geen alcohol drink. Onze zoon heeft zich voorgenomen om vanaf 1 januari te stoppen met roken. Wij zijn daar, als niet rokende ouders, natuurlijk ontzettend blij mee en proberen hem uiteraard op allerlei manieren te stimuleren en aan te moedigen. We hebben goede moed dat hij het gaat volhouden en wensen hem veel succes.

Gelukkig rook ik zelf dus niet, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik als puber met een paar vriendjes eens een keer met roken geëxperimenteerd heb. Ik had een oude pijp van mijn opa op de kop getikt en samen met twee vriendjes een pakje pijptabak geregeld, want dat was goedkoper dan gewone shag, hiermee dus de pijp gestopt en toen om de beurt er aan gaan lurken. Het was geen succes en geen van ons vond het lekker, we hebben toen maar een pakje vloeitjes gekocht en zijn van het pijptabak sigaretjes gaan rollen en daarna lekker stoer met een shaggie op de lip door de straat gaan lopen om indruk te maken op de meisjes. We hebben het geweten, want door die zware pijptabak zijn we ontzettend ziek geworden en zagen groen van ellende. Mijn moeder vroeg zich nog af wat ik nou verkeerd gegeten zou hebben en heeft me ’s middag naar bed gestuurd, ik was zo beroerd dat ik toen heel gehoorzaam m’n bed in ben gedoken. De volgende dag was ik gelukkig weer opgeknapt en had me voorgenomen om nooit meer van mijn leven te roken.
Roken is erg slecht voor je gezondheid en de overheid probeert het roken op allerlei manieren af te raden en moeilijk te maken. Het is zelfs zo dat sigaretten bij de verkooppunten niet langer in het zicht mogen liggen en alleen in neutrale verpakkingen mogen worden verkocht. Vanaf 2024 is verkoop van rookwaren alleen nog maar toegestaan bij tankstations en in tabaksspeciaalzaken.Met deze anti-rookaanpak wil de regering bereiken dat er in 2040 een 'rookvrije generatie' is. Dan zou minder dan 5 procent van de inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder roken. Dat zijn hele goede voornemens!

Of deze aanpak voor heel Europa geldt weet ik niet. Maar in Frankrijk gaat het er soms anders aan toe. Op het pleintje van het dorp Champagne et Fontaine, waar wij ons vakantiehuisje hebben, staat het dorpscafé van Dédé. Dit café is niet alleen één van de oudste cafés van de Dordogne, maar Dédé met haar 89 jaar is bovendien de oudste nog werkende caféhoudster. Ze heeft al verschillende keren hiervoor in de Franse dagbladen gestaan. Dédé verkoopt al vele jaren naast een pastis, wijntje of biertje, ook sigaretten aan haar dorpsgenoten en ze weet van iedere rokende klant welk merk die rookt. Deze rookwaren staan in het volle zicht uitgestald, achter de tap, op twee houten schappen onder de bier- en limonade glazen. Dit ouderwetse, traditionele café van Dédé voldoet totaal niet meer aan de moderne regelementen, maar de gemeente en de overheid knijpen speciaal voor haar een oogje dicht en hebben voorgenomen dat, zolang Dédé het cafeetje nog runt, alles bij het oude mag blijven. Zodat zij op haar hoge leeftijd niet het hele café nog moet gaan aanpassen aan de hedendaagse verordeningen en daarom blijft alles zoals het was en blijven ook de sigaretten gewoon op de schappen staan.
Als de Corona-reisbeperkingen voorbij zijn en u de kans krijgt om nog een keer ons dorpje in de Dordogne te bezoeken, moet u zich zeker voornemen, om in het authentieke dorpscafeetje van Dédé een lekker glaasje te gaan drinken maar laat de sigaretten dan wel links liggen. Wacht er niet te lang mee want mocht Dédé stoppen dan verdwijnt dit unieke Franse café.
Met de groeten van Paul
