De gewone houtwormkever
OOKikKOOK, november 2022 Op het Franse platteland wordt er in het algemeen veel met houtkachels gestookt. Hiermee verwarmt men in de winter op een voordelige manier de huizen en dit geeft een heerlijk, behagelijke stralingswarmte en bovendien een gezellige sfeer in de huizen. Waar nooit veel over nagedacht wordt is dat met het naar binnenhalen van het haardhout vaak ook allerlei insecten in de huizen kunnen komen, waaronder ook het ‘anobium punctatum’ kevertje. Op z’n Frans wordt dit insect ‘vrillette’ genoemd en in Nederland is de officiële naam ‘De gewone houtwormkever’. Dit kevertje uit de familie van de hout etende klopkevers is slechts 3 tot 4 millimeter lang en is niet zomaar een ‘gewone’ klopkever, maar wel een van de schadelijke soorten waarvan de larven de gevreesde houtwormen zijn. De vrouwtjes leggen 20 tot 40 eitjes en de larven die uit de eitjes komen graven onregelmatige, lange gangen in droog onbewerkt loof- en naaldhout en de schade die deze 'gewone houtwormkever' aanricht kan heel aanzienlijk zijn.
Ook wij hebben hier in Jaufrenie schade van deze ‘gewone houtwormkever’ ondervonden, want van het najaar zakten we door een plank van de vloer in onze huiskamer. We dachten eerst aan houtrot omdat de vloer wel zeker meer dan honderd jaar oud moet zijn, maar toen we beter keken bleek dat de plank ook aangetast was door houtworm. Ouderdom en houtworm had de plank dus zwak gemaakt, bij nader onderzoek bleek ook dat we op andere plaatsen van de vloer verschillende zwakke plekken hadden. We hebben over de gaten en de zwakke plekken tijdelijk een paar plaatjes triplex gelegd en zijn gaan nadenken wat te doen. Ons uitgangspunt is altijd geweest dat onze vakantieplek aangenaam en veilig moet zijn en daarom wilden we dit probleem natuurlijk oplossen. Aangezien de huiskamervloer nog de enige oude houten vloer in ons huis is en we het meteen goed wilden aanpakken, hebben we toen besloten om de hele kamervloer van ca. 30 vierkante meter compleet te gaan vervangen. Natuurlijk dan wel met planken die tegen houtworm behandeld zijn. We hebben meteen de daad bij het woord gevoegd en alvast een partij geschikte vloerplanken gekocht en deze klus als project gelanceerd voor de aankomende tijd, zoals we meestal met de iets meer omvangrijke klussen doen. We hebben de planken voorlopig in onze zomerkeuken opgeslagen zodat ze kunnen acclimatiseren, om ze dan in het voorjaar, nadat de oude vloer verwijderd en vernietigd zal zijn, te gaan behandelen en te leggen. Als we volgend jaar terugkomen in Jaufrenie hebben we dus dit nieuwe project op de agenda staan, zodat dat we meteen aan de slag kunnen en geen tijd hebben om ons dan te gaan vervelen.

Als de kamervloer dan hersteld is, zal dit ons zeker weer de geruststelling geven dat al het benodigde onderhoud aan ons vakantiehuisje gedaan is en ook het prettige gevoel dat, in de toekomst bij een eventuele verkoop van het huis, er geen bijzondere gebreken zijn. Je kunt namelijk in Frankrijk niet zomaar je huis verkopen, want men is hier bij de verkoop van onroerend goed wettelijk verplicht om een speciaal technisch diagnose dossier bij de voorlopige koopakte toe te voegen, ze noemen dit hier het: ‘diagnostic technique’. Hierin moeten allerlei rapportages over de conditie van het huis staan o.a. ook over de aanwezigheid van houtworm. In totaal moeten er 7 rapportages in opgenomen zijn met betrekking op de conditie van het pand en het, al dan niet, aanwezig zijn van:
1) Loodhoudende verf.
2) Asbest.
3) Termieten.
4) Een energielabel.
5) Eventuele aardgasinstallatie.
6) De kans op natuurlijke en technologische risico’s.
7) De staat van de fosse septique (septic tank).
Door deze ‘diagnostic technique’ kan bij verkoop van een huis veel narigheid voorkomen worden. Voor de koper omdat die dan weet in wat voor toestand het te kopen pand verkeert en voor de verkoper omdat die, door het dossier, gevrijwaard is van de zogenoemde verborgen gebreken en hier later niet voor aangeklaagd kan worden. Je kunt je voorstellen dat het natuurlijk wel héél, véél uitzoekwerk is om zo’n speciaal uitgebreid technisch dossier samen te stellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig erkende specialisten die deze ‘diagnostic technique’, in samenwerking met de makelaar en notaris, voor de client in orde kunnen maken. Al met al is het in Frankrijk dus best wel lastig, héél tijdrovend en ook kostbaar om je huis te verkopen. Dit is dan ook een goede reden voor ons, om ons vakantiehuis nog lang niet van de hand te doen en zeker niet na het vervangen van onze huiskamervloer. Bovendien gaan wij volgend voorjaar niet alleen lekker met ons vloerproject aan het klussen, maar tussendoor ook met volle teugen van ons vakantiehuisje en ‘la douce France’ genieten en laten we ons absoluut niet door zo’n ‘gewone’ houtwormkever van ons mooie plekje in Jaufrenie verdrijven.
Met de groeten van Paul+a
