top of page

De e-reader

OOKikKOOK MEI 2022


Mijn vrouw Paula leest graag, ze is al van jongs af aan al lid van de bibliotheek en vindt het ook heerlijk om in boekenstalletjes of boekwinkels tussen de boeken te snuffelen, te zoeken en te bladeren. Wekelijks leest ze wel drie tot vier boeken en heeft altijd wel een boek in de buurt, want zonder boeken zou ze heel ongelukkig zijn. Men zegt weleens: “Boeken zijn gevangen zielen, totdat iemand ze van de plank neemt en bevrijdt” en wat dat betreft heeft Paula al heel wat zieltjes bevrijd.


Als wij naar ons huisje in Frankrijk gaan, moeten er uiteraard ook boeken meegenomen worden. Je zult begrijpen dat er voor drie weken vakantie er toch wel zo’n 12 boeken mee moesten. Ook al zat de auto helemaal vol met gereedschap en andere spullen, die we nodig hadden voor de verbouwing van ons vakantiehuisje, de boeken moesten ook mee. Als we langer naar Frankrijk gingen was het lenen van het aantal boeken bij de bibliotheek wel eens problematisch. Gelukkig kregen we van veel familie, vrienden en kennissen hun uitgelezen, oude boeken cadeau. Zelfs hele verzameling boeken van mensen die hun vakantiehuisje in Frankrijk verkocht hadden en teruggingen naar Nederland en we kregen ook van enkele Engelse kennissen al hun Engelse boeken. Zo langzamerhand verzamelden we in de loop van de jaren veel, heel veel boeken, de boekenkast in Jaufrenie was overvol en we moesten al boeken in dozen gaan opslaan in de grote schuur, maar ze bleven nog steeds toestromen.

Onze boekenkast puilde uit en de boeken in de vochtige schuur werden muffig, schimmelig en begonnen te verweren. Vanaf dat moment besloten we om voortaan maar alle boeken die men ons aanbood, vriendelijk doch vastberaden te weigeren. Ik heb Paula een e-reader aangeraden en zij heeft ten einde raad toen toch maar besloten om dit digitaal systeem aan te schaffen. Gelukkig bleek de e-reader boven verwachting heel erg goed te bevallen en was Paula er blij mee. Ze kon nu bij de bibliotheek direct via het internet boeken lenen. Genoeg boeken tegelijk en mocht ze een boek niet uit hebben kon ze het opnieuw lenen. Op de reader zat verlichting waar je ook in het donker goed bij kon lezen, had een elektronische boekenlegger, een speciale sluimerstand en schakelde zelf na verloop van tijd, automatisch uit enz. Het boeken probleem was nu eigenlijk in één keer opgelost, maar het had wel een nadeel, want wat moesten we met al die boeken doen die we nu zelf op voorraad hadden? Maar daar had ik al snel een oplossing voor bedacht. We hebben van de boeken stapeltjes van vijf stuks gemaakt, Nederlandse en Engelse boeken door elkaar met natuurlijk het beste boek bovenop, die samengebonden met een touwtje. Toen heb ik een paar keer een plek geregeld op een van de vele Franse rommelmarkten bij ons in de buurt. Op deze markten de pakketjes van vijf boeken toen voor slechts twee euro aangeboden aan Nederlanders, Engelsen, maar ook aan Fransen met de mededeling dat dit een leuk cadeau zou zijn om aan Nederlandse/Engelse kennissen te geven. Ook heb ik er ‘oneerbiedig’ bij gezegd dan wanneer ze geen kennissen hadden dan konden ze er ook nog de kachel mee aanmaken. Er zijn toen heel wat van die pakketjes verkocht en het restant van de boeken hebben wij aan anderen door kunnen gegeven. De boeken die verweerd of in slechte staat waren hebben we jammer genoeg weg moeten doen en zo zijn we uiteindelijk door onze voorraad heen gekomen.


Paula is ondertussen heel gelukkig met haar e-reader en kan er mee lezen en ‘schrijven’. Ze brengt heel veel tijd met hem door, gebruikt hem dagelijks, overdag, ’s avonds en zelfs ’s nachts als ze niet kan slapen, dan pakt ze regelmatig de e-reader om ongestoord nog even in bed te lezen, waar ik dan geen last van heb. Maar als ik toch wakker word en zie dat de e-reader in sluimerstand heerlijk naast Paula ligt en dat hij zelfs ’s morgens ook nog bij haar in de armen ligt wanneer ze wakker wordt, dan heb ik het wel even moeilijk. Ik werd jaloers op dat ding en toen hadden we het volgende probleem, want wat had ik in huis gehaald en wat kon ik eraan doen? Niets, helemaal niets, ik was machteloos! Maar mocht het uit de hand gaan lopen en ik nog jaloerser word dan heb ik gelukkig nog altijd de mogelijkheid, om heel stiekem, als laatste redmiddel, de oplader van de e-reader te verstoppen :-)


Veel leesplezier, Paul.Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page