top of page

Asterix en Obelix

OOKikKOOK mei 2022


Wie kent ze niet, Asterix en Obelix de twee beroemde helden uit de bekende Franse stripverhalenreeks. Deze strips spelen zich af rond het jaar 50 v.Chr. en gaan over een dorpje in de streek Armorica (Bretagne) in Gallië. Dit dorpje is er als enige in geslaagd de invasie door de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan met behulp van een toverdrank die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt. De inwoners van het dorp vormen een ware nachtmerrie voor de Romeinen uit de omliggende legerplaatsen, en zijn een doorn in het oog van Julius Caesar. Centraal in deze reeks staat Asterix, een inwoner van dit dorp. Hij is klein van stuk, maar wel een van de slimste Galliërs. Zijn grootste vriend is Obelix, die werkzaam is als menhirhouwer en regelmatig met een stenen menhir (langwerpige steen van ca. 2,5 meter) op zijn rug rondloopt. Samen met Obelix gaat Asterix vaak op reis door het Romeinse rijk en beleven zo verschillende avonturen. De stripserie is gemaakt door de Franse tekenaar Albert Uderzo en is uitgebracht in meer dan 70 landen en vertaald in meer dan 100 talen.


Wat heeft Asterix en Obelix nu met ons in Jaufrenie te maken? Dat zit zo, ons dorpje ligt ca. 30 kilometer van Angoulême en voor ons is daar het dichtstbijzijnde treinstation. We gaan daar regelmatig naar toe voor familie of vrienden, die met de trein en/of de TGV, in Angoulême aankomen of vertrekken. Het bijzondere is dat op het plein voor het station zo’n uit steen uitgehouwen menhir staat, precies zo één waarmee Obelix in de strips altijd mee rondsjouwt.

De menhir staat daar, als een monument pontificaal op een sokkel. Bovendien staat er verderop het plein een obelisk met de uitgehouwen inscripties van diverse strips-uitspraken (in ballonnetjes) en op het dak van de uitbouw van het station ligt er nog een groot beeld van Lucien, een stripfiguur van Frank Margerin.

Waarom staan deze strips-attributen nu in Angoulême? De stad Angoulême is namelijk al sinds 1974 hét centrum van het stripverhaal en alles in de stad staat in het teken van de strips en cartoons. Dwars door de binnenstad is een circuit aangebracht van een twintigtal metershoge muurschilderingen van verschillende, beroemde stripfiguren zoals: Kuifje, Lucky Luke, de Daltons, Suske en Wiske, de Smurfen, Guus Flater, Asterix en Obelix, Lucien, Blake en Mortimer enz. Met één van de muurschilderingen aan de boulevard Pasteur eert de Franse stripstad de inmiddels overleden striptekenaar Albert Uderzo (o.a. van Asterix). Hierop is hij aan zijn tekentafel te zien waar vanuit zijn hand diverse personages wegvliegen. De muurschildering heeft een oppervlakte van 200 m2.

Deze speciale stripmuur heeft 120.000 euro gekost en wordt ’s avonds verlicht. Jaarlijks is er in Angoulême ook het Internationale stripfestival: ‘Festival international de la bande dessinée’, dat in het laatste weekend van januari wordt georganiseerd. Er zijn dan exposities, workshops, conferenties, ontmoetingen met tekstschrijvers en striptekenaars, tevens wordt dan de jaarlijkse prijs voor ‘het beste album’ uitgereikt. Daarnaast ook nog de prijs: ‘Charlie de la liberté d’expression’, voor een strip- of cartoontekenaar die zijn beroep niet in alle vrijheid kan uitvoeren, het verwijst naar de aanslag op Charlie Hebdo uit 2015. In Angoulême is ook nog een stripverhaalmuseum in de voormalige wijnkelders aan de oever van de rivier de Charente: ‘Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image’, wat een ware tempel van het stripboek is met de meest unieke collectie in heel Europa en bovendien is er daar ook een speciale boekenwinkel.


Houd je van mooie Franse steden en stripverhalen, dan is het een aanrader om in Angoulême het gezellige stadscentrum en het stripverhaalmuseum te bezoeken. Een wandeling te maken langs het circuit met de fresco’s van de striphelden en natuurlijk ook, om bij het station, nog even de uit steen gehouwen menhir van Obelix aan te raken. Hierbij nog wel een goede raad: laat a.u.b. de steen gewoon rustig staan en doe niet wat Obelix altijd doet, om de menhir op te tillen en er op je rug mee rond te gaan sjouwen. Veel plezier in Angoulême.

Met de groeten van Paul.Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page