top of page

Afsluiten

OOKikKOOK in Nederland, dec 2020,


Door de corona is dit jaar alles helaas anders, er zijn heel veel regeltjes waar iedereen zich aan moet houden, je mag elkaar niet aanraken, je moet 1,5 meter afstand houden, mondkapjes dragen, als het kan moet je thuis werken, je mag bijna nergens heen, niet op reis, niet met vakantie en vooral niet naar een land of streek met kleurcode oranje en rood. Wij gaan normaliter ieder jaar circa vier tot vijf maanden naar ons huisje in Frankrijk, maar dit jaar is alles dus anders. Toen we na de eerste coronagolf in juli eindelijk naar Frankrijk konden gaan, zijn we vier weken in Jaufrenie geweest. Begin augustus naar Nederland teruggekomen voor een paar verjaardagen en wat familiezaken, met de bedoeling in de herfstperiode weer terug te gaan om het najaar in Jaufrenie door te brengen.

Maar het liep dus anders, want kort na onze terugkomst in Nederland kleurden grote gedeeltes van Frankrijk alweer oranje en even later later ging Frankrijk zelfs helemaal op slot. De Franse regering had bovendien besloten dat deze lock-down zeker tot 2021 zou gaan duren. We konden in het najaar dus niet terug naar Jaufrenie en dit jaar ons vakantiehuis niet afsluiten voor de winterperiode.


Gelukkig hadden we, toen we in augustus terug naar Nederland gingen, wel de tuinmeubels, zonneschermen en tuinbeelden binnengezet. De elektriciteit afgesloten, de waterleidingen dichtgedraaid en de luiken gesloten, maar het huis voor de winter gereed maken is natuurlijk wel wat anders. Je zult zeggen dat je dat dan aan een buurman of een kennis kunt vragen, maar het afsluiten van een oud boerderijtje met bijgebouwen is geen sinecure. Bij het afsluiten loop je letterlijk en figuurlijk tegen een wirwar van vragen en dingen aan zoals: waar zit nu precies dat aftapkraantje van de boiler? Hoe werkt de meterkast? Welke stekkers moeten eruit? Welke sleutel past op welk slot? enz. Leg dat maar eens, per telefoon of e-mail, aan je Engelse of Franse buurman uit, die van goede wil is, maar niet jouw gedachten kan lezen!

Natuurlijk wil je bepaalde dingen in en om het huis het liefst zelf doen. Maar het zou wel handig zijn als anderen het huis ook kunnen openen en afsluiten, zonder dat wij erbij zijn. Het is dus noodzakelijk om een duidelijke gebruiksaanwijzingop te stellen of nog beter om een draaiboek te maken, liefst geïllustreerd met foto’s. Dan zou je de instructies ook digitaal kunnen doorsturen en er zelfs ook korte filmpjes kunnen bijvoegen, die zeggen soms meer dan hele lappen tekst. Helaas kunnen we, nu we in Nederland zijn, geen foto’s of eventuele instructie filmpjes maken voor een draaiboek, maar natuurlijk wel een begin maken om, uit ons hoofd, de meest noodzakelijke zaken op te gaan schrijven.


Er zijn heel wat dingen om te beschrijven, bijvoorbeeld: er zijn vier waterputten; één met de hoofdkraan en drie met andere kranen, om die af te sluiten moet je bij iedere put een zware tegel van wel tien kilogram optillen. Doe dit wel met werkhandschoenen aan want in de putten wemelt het van slakken, spinnen en af en toe zit er ook wel eens een slang. Dan na het afsluiten de aftapkraantjes openzetten en in huis, schuur, tuin en de gîte alle kranen open zetten zodat het water in de leidingen via de aftapkraantjes kan weglopen. Het beste is om in huis de leidingen door te blazen (aangezien onze Engelse buurman 78 jaar is en regelmatig, voor zijn longen, van een pufje gebruik moet maken kunnen we hem dat niet vragen). De toiletten moeten doorgetrokken worden zodat er geen restwater in blijft staan. Dan moet je 3 boilers in het huis, de schuur en de gîte leeg laten lopen en dat duurt een paar uur. TV en Internet moet afgesloten worden en de stekkers uit de contactdozen. Bij de rookmelders moeten de batterijen er uitgehaald worden. De vijf gasflessen moeten ontkoppeld worden, de drie koelkasten uitgezet en de koelkastdeuren open gezet worden. In de schuur moet de grasmaaier schoongemaakt en van de accu ontkoppeld worden. De luiken voor de ramen en deuren moeten van binnenuit, allemaal op een andere manier, vergrendeld worden. Bij de luiken voor de ingang van het huis zit het slot op z’n kop dus moet je met de sleutel net de andere kant op draaien.


Laten we het dan maar niet over de hoeveelheid verschillende sleutels hebben die je nodig hebt voor de brievenbus, voordeur, kamerdeur, zij- en tussendeur en dan nog de sleutels voor de gîte, werkplaats, garage, zomerkeuken en natuurlijk de wijnkelder en zo zijn er nog veel meer dingen. Hoe meer ik er nu over nadenk hoe meer ik besef dat een draaiboek schrijven toch niet zo gemakkelijk is, vooral omdat er bijna voor elke handeling bij het opstarten of afsluiten een gebruiksaanwijzing nodig is. We realiseren ons ook dat we voor onze Engelse en Franse buren deze instructies dan ook nog in het Engels en Frans moeten vertalen.

We zijn dus bang dat we dit jaar nog geen draaiboek zullen hebben, we moeten maar op een milde winter gokken en er op hopen dat we zonder veel schade door de aankomende periode heen komen. Maar laten we vooral hopen dat volgend jaar de mensen, beschermd door het Covid-vaccin, elkaar weer kunnen omhelzen, weer normaal mogen bewegen en iedereen de vrijheid terug krijgt om op reis en vakantie te mogen gaan. Dan kunnen wij tenminste ook weer naar Frankrijk vertrekken om bij ons vakantiehuisje, zonder allerlei rompslomp, de luiken open te gooien en zelf alles weer in te schakelen en op te starten om heerlijk te gaan genieten van ‘la douce France’.


Met de groeten van P+P
Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page