top of page

Poulet Reine Elizabeth

OOKikKOOK in Frankrijk, aug 2020,

Als we in Jaufrenie mensen te eten krijgen dan maken we, samen met onze gasten, af en toe wel eens pizza’s, die we op een pizzasteen in de gasbarbecue afbakken. Iedereen maakt dan, om de beurt, zijn eigen pizza, door eerst het deeg uit te rollen, de tomatensaus er op te doen, daarna te beleggen met diverse verse ingrediënten en te bestrooien met geraspte kaas. Meestal laat iedereen dan een stuk van zijn eigen pizza aan de andere tafelgenoten proeven en beoordelen. Soms ontstaat er zelfs een soort competitie wie de lekkerste pizza kan maken en de beste pizzabakker van de dag is. Zo hebben we al regelmatig gezellige pizzaparty’s meegemaakt. In juli hadden we, met de gepaste corona afstand, onze Engelse buren uitgenodigd en ook nog een ander Engels stel, Anne en Terry, die ongeveer een kilometer verderop net over de grens van de Dordogne, in de Charente wonen.

Ze hadden het reuze naar hun zin tijdens het etentje en genoten van de lekkere pizza’s, toen ze ’s avonds weggingen werden we door hen teruggevraagd om ook een keer bij ze te komen eten.

Een paar dagen later werd de afspraak al gemaakt en werden we, samen met twee andere stellen, bij Anne en Terry voor de lunch uitgenodigd. Toen we die dag aankwamen werden we in hun tuin, met een aperitief, hartelijk ontvangen. Tijdens dit aperitief deelde Anne mee dat ze, voor haar gasten, een lunchbuffet had gemaakt en dat ze speciaal voor deze gelegenheid ook ‘Coronation Chicken’ had bereid. Ik dacht in eerste instantie dat ze, met een geintje, een gerecht naar het ‘coronavirus’ vernoemd had, maar ik sloeg de plank finaal mis, want ‘Coronation Chicken’ is een zeer bekend en gewaardeerd gerecht in Engeland. Dit kipgerecht werd namelijk speciaal gecreëerd en gemaakt door de bekende Engelse kokkin Rosemary Hume voor het officiële lunchbanket ter ere van de kroning van Elizabeth II in 1953.

Deze Rosemary Hume had haar opleiding gevolgd in Parijs aan de pretentieuze gastronomische opleiding ‘Le Cordon Bleu’. Haar kookstijl was gericht op de Franse keuken en ze noemde het kipgerecht in eerste instantie: “Poulet Reine Elizabeth”. Ze was ook eigenares van een kookschool in Londen de: ‘L’Ecole du Petit Cordon Bleu’ en heeft, na de kroning, de receptuur vaak in haar kooklessen en kookboeken gebruikt en het zo populair gemaakt. Het gerecht is in de loop der jaren in Engeland helemaal ingeburgerd en wordt nu in de volksmond ‘Coronation Chicken’ genoemd.Wij hebben het voor het eerst bij Anne mogen proeven en we moeten zeggen dat we verrast waren en er ontzettend van genoten hebben. Ik heb meteen de receptuur gevraagd om het thuis, voor een bijzondere gelegenheid, eens te kunnen maken. Om jullie de gelegenheid te geven om ook van deze ‘Coronation Chicken’ te kunnen genieten, hierbij ‘The royal recipe’ (het koninklijke recept) van Rosemary Hume, waarmee Anne ons, in Frankrijk, zo heeft verrast.

Coronation Chicken voor 4 personen

Ingrediënten:

Kip: 2 kipfilets, 1 el olijfolie, 1 citroen sestes, peper en zout.

Saus: klontje boter, sjalotje fijngehakt, 1 Spaans pepertje fijngehakt zonder zaadjes, 1 tl kerrie, 2 el tomatenpuree, 100 ml witte wijn, 100 ml kippenbouillon, 1 el abrikozenjam, 150 ml mayonaise, 75 ml crème fraîche, 1 mango in blokjes, 4 lente uitjes in ringetjes, 2 el koriander gehakt, naar smaak citroensap, Tabasco, peper en zout.

Garnering: geschaafde en gebruineerde amandelen, blaadjes sla.

Bereiding:

Kipfilet: Wrijf de kipfilets in met de olie en de citroen sestes, kruid ze met peper en zout en stoom de filets in 20-25 minuten gaar, laat ze daarna afkoelen.

Saus: Smelt de boter in een braadpan, voeg het sjalotje en het Spaans pepertje toe en laat 5 minuten smoren. Voeg kerrie en tomatenpuree toe en laat nog eens 2-3 minuten zachtjes meebakken. Blus af met de wijn en laat tot de helft inkoken. Voeg nu de jam en bouillon toe en laat het geheel tot de helft inkoken. Zet apart en laat af koelen. Neem een kom en doe de mayonaise en crème fraîche er in, voeg de kerrie dressing erbij en roer goed door elkaar. Schep dan de mango, lente uitjes, koriander en het citroen sap er door. Snijd de kipfilets in blokken en vermeng de kip met de dressing, maak de smaak af met Tabasco, peper en zout.

Garnering: Bestrooi het gerecht met het amandelschaafsel en garneer af met de sla.

Succes, met de groeten van P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page