top of page

Niets doen

OOKikKOOK in Nederland / Frankrijk, juli 2020,

Het is alweer een hele tijd geleden dat we begin november 2019 ons vakantiehuisje in Frankrijk voor de winter afsloten om gedurende de wintermaanden voor ca. 3 maanden naar Nederland te gaan. Wij hadden niet gedacht dat we uiteindelijk 8 maanden niet meer in Jaufrenie terug zouden komen en bovendien had niemand verwacht dat we, door het coronavirus, samen met Europa (en bijna de hele wereld), in een lockdown zouden belanden! Er kwam een boel ellende over ons heen, doordat iedereen zoveel mogelijk in huis moest blijven en de mensen belandden in een soort sociaal niemandsland. Het leek het erop alsof we in een soort vacuümwereld leefden, de kinderen konden niet naar school en de volwassenen moesten zoveel mogelijk vanuit thuis werken. Daar wij en ook veel mensen in Nederland nu tijd overhielden en om toch bezig te zijn werd er heel veel:

Getuinierd, gewandeld, garages / opberghokken / logeerkamers opgeruimd, in huis geklust, TV gekeken, spelletjes/games gespeeld, boeken / tijdschriften gelezen, bank-gehangen, naar buiten gekeken en het ‘niets doen’ kwam ook veelvuldig voor.

Tijdens dit langdurige en verplichte ‘huisarrest”, leerde je hierdoor wel je eigen woonplek goed kennen en veel mensen zouden nu hun eigen huis zelfs tot op de centimeter nauwkeurig kunnen uittekenen.

Gelukkig krabbelen we langzamerhand met ons allen weer uit deze weinig opbeurende periode. Het coronavirus is hier in Europa gelukkig al op zijn retour en in Nederland worden de restricties ook langzamerhand opgeheven. Na een Franse ‘confinement’ (lockdown) van ruim 3 maanden. zijn ook de Franse corona-cijfers zo positief dat vanaf half juni de toeristen uit de Schengenlanden weer welkom zijn. Bijna alles mag en kan weer als daarbij ‘Les gestes barrières’ (de basisregels om verspreiding te voorkomen)maar gerespecteerd worden.

Met welke regels moeten we nu in het dagelijkse Franse leven rekening gaan houden?Allereerst de mondkapjes: sinds april hamert de overheid op het nut van mondbescherming, vooral in de grote steden zie je relatief veel mensen rondlopen met mondkapjes. Dit is in Frankrijk echter niet verplicht op straat, in parken, op het strand en ook niet op andere plekken in de buitenlucht.

– Wel zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer en in musea. Deze verplichting (le port du masque obligatoire) geldt in principe alleen voor personen vanaf 11 jaar en het staat aangegeven bij de ingang.

– Verder zijn mondkapjes soms verplicht in winkels (elke winkelier of winkelketen mag dit zelf beslissen), theaters en concertzalen.

– Restaurants, cafés en ook benzine-, en wegrestaurants zijn weer gewoon open. Voorwaarden: minstens 1 meter afstand tussen de tafeltjes, maximaal 10 personen van één gezelschap aan één tafel (mag uit verschillende huishoudens), verplichte mondbedekking voor de bediening en ook voor klanten, als die zich verplaatsen in het restaurant.

Ondanks deze regels zijn we dolblij en hebben de koffers alweer gepakt. De mondkapjes liggen ook klaar en we kunnen niet wachten om de aankomende tijd weer richting ‘la douce France’ en naar ons vakantiehuisje te vertrekken. Als we dan weer in Jaufrenie zijn, waar gaan we dan het meeste van genieten? Gewoon van de normale alledaagse dingen zoals:

In de tuin werken, wandelen, garages/opberghokken/logeerkamers opruimen, beetje klussen, filmpje op Netflix kijken, puzzeltje maken, boeken / tijdschriften lezen, op het bankje hangen, in de verte kijken of gewoon lekker ‘niets doen’….

Trouwens dit lijkt precies op hetzelfde als waar we in Nederland, tijdens de lockdown, ook al mee bezig waren …. en als ik er zo over nadenk dan realiseer ik mij heel goed dat ons leven als ‘West-Europese fulltime pensionado’s’ nog helemaal niet zo verkeerd is!

Met de groeten van P.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page