Zwanenzang

OOKikKOOK in Nederland

In Nederland staat in het stadswapen, van het stadje waar wij wonen, een zwaan afgebeeld en deze zwaan kom je als kenmerkend stadssymbool hier veel tegen. Er staat bijvoorbeeld een beeld van een zwaan in het centrum, tijdens de carnaval is de alternatieve naam voor ons stadje “t Zwaonenès” en er is ook een buitendijks meertje dat het Zwanewater heet. In het echt komen er hier ook veel zwanen voor, in de sloten, watergangen en kolken en wij zien ze ook dagelijks in de waterpartij naast ons appartement. Soms als de zwanen vanaf het water opvliegen is het een prachtig gezicht om vanuit onze woonlaag, vlakbij op dezelfde hoogte als onze ramen, deze grote vogels majestueus voorbij te zien vliegen. Naast de zwanen zien we ook veel grauwe ganzen, wilde eenden, meerkoetjes, verschillende soorten meeuwen en af en toe een aalscholver zwemmen of rondvliegen.

Door al die soorten watervogels hoor je regelmatig een kakafonie van geluiden van plonzen, spetteren en snateren rondom ons appartementsgebouw. Bij paniek kunnen vooral de ganzen met hun typische nasale geluid een boel herrie maken. Zelfs ’s nachts kunnen ze hun snavel niet houden en gaan flink tekeer. Daarna zijn de meerkoetjes wakker en die blijven dan heel lang met hun keffende, meerkoet-roep fanatiek aan de gang. De eenden worden weer door de meerkoetjes opgejaagd en die laten hun ongenoegen merken met veel gekwaak en zo duurt het wel even voor de rust weer is teruggekeerd. De zwanen daarentegen, hoor je bijna niet, alleen als ze boos zijn willen ze nog wel eens sissen, wat geen mooi geluid is en wat in de verste verte niet lijkt op een “zwanenzang”.

Eigenlijk kan je bij het geluid van deze watervogels helemaal niet spreken over

gezang, maar meer over gakken, snateren, kwekken, keffen en sissen. Ga je nu meer het land op en beland je bijvoorbeeld bij open velden en landerijen, waar veel roofvogels voorkomen, dan blijkt dat deze vogels ook niet echt mooi kunnen zingen, maar meer hoge schreeuwende, krijsende en krijtende geluiden produceren. Kom je dan in beboste omgevingen dan is het heel bijzonder dat de vogels in deze habitat weer een totaal ander geluid maken en heel mooi kunnen zingen, fluiten, tjilpen en tjokkelen.

Hoe zou het komen dat watervogels, roofvogels en zangvogels zulke verschillende geluiden maken? Daar zou ik graag eens met een bioloog over willen discussiëren. Als ik hierover zelf ga nadenken, dan denk ik al snel dat het niet alleen aan de omgeving ligt waar de vogels voorkomen, maar ook aan de voeding. Je zou kunnen zeggen, dat het voedingspatroon van zangvogels en de water- en roofvogels verschilt door het veel eiwitrijkere voedsel, in de vorm van vis en vlees, wat water- en roofvogels eten. Dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat de, meer plantaardig etende, vogels door hun vegetarisch menu een mooier geluid zouden kunnen produceren. Gaan we dan weer een stapje verder en dit met de mensenwereld zouden vergelijken, zou het misschien zo kunnen zijn dat de mensen die vegetariër zijn ook mooier moeten kunnen zingen? Dat is natuurlijk een aanname en het zou goed zijn als de wetenschap zich hierover eens over zou buigen. Ondertussen kunnen we wel op zoek gaan naar een zangkoor met alleen leden die vegetariër zijn en daar ons oor te luister leggen. Dus als u ergens nog een “vegetarisch zangkoor” weet, dat een uitvoering geeft, hoor ik het graag, maar liefst nog wel vóórdat ze hun laatste “zwanenzang” ten gehore brengen.

Blijf zingen, met de groeten van P.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-flickr
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now