top of page

Corona perikelen

OOKikKOOK in Frankrijk, April 2020

Het coronavirus heeft extreme gevolgen voor het internationale reizen en ieder Europees land heeft daarvoor ook maatregelen genomen. Grenzen zijn dicht

en voor veel landen en regio’s zijn er zelfs inreis-, uitreis- of doorreisverboden. Dit geldt op dit ogenblik ook voor België en Frankrijk. Het is daardoor voor ons, jammer genoeg, niet mogelijk om naar ons vakantiehuisje in Frankrijk te gaan. Nu we hier in Nederland in ons appartement zijn, missen we vooral het klimaat, de natuur en onze tuin. We vrezen dat in Jaufrenie de heggen verwilderden, de borders met onkruid overwoekeren en het gras onderhand een meter hoog staat. We hebben de struiken, fruit- en andere bomen niet kunnen snoeien en dit zullen we later moeten doen of uitstellen tot de volgende winterperiode. Er ligt ondertussen dus heel wat tuinwerk in Jaufrenie op ons te wachten.

Ik heb het dan nog niet eens over de rest van al de klusjes gehad voor het onderhoud van ons ruim tweehonderd jaar oude huisje. Iedere keer als we na een lange periode terugkomen kunnen we opnieuw inventariseren wat er gelucht, schoongemaakt, gerepareerd of vervangen moet worden. Zoals bijvoorbeeld dakpannen die verschoven zijn, stenen die loslaten, dakgoten of leidingen die lekken, wc’s of afvoeren die niet doorlopen, kalk wat van de muren afvalt, verf dat afbladdert, klimop of takken die naar binnen groeien, muizen of andere diertjes die holen hebben gegraven of andere dingen hebben aangevreten enz. Met een oud huis en een grote tuin hoef je je nooit te vervelen en omdat we de laatste tijden al zo lang binnen hebben moeten zitten, kunnen we niet wachten om weer eens heerlijk op het Franse platteland aan de slag te kunnen gaan.

Ondertussen mogen we wel van geluk spreken dat onze kinderen, familie en vrienden in de buurt zijn en gelukkig zijn ze (nog) niet besmet met het coronavirus. Helaas kunnen we geen fysiek contact hebben en moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden, de handen regelmatig wassen en in je

ellenboog niezen. Het schijnt te helpen, want in Frankrijk gaan op 11 mei de winkels buiten de winkelcentra en ook de scholen wel weer open en de planning is dat de Tour de France 29 augustus van start gaat. Op 1 juni gaan ze opnieuw bekijken of de strenge lockdown restricties verder versoepeld kunnen worden. Mochten ze dan besluiten dat de campings ook weer open gaan, dan denk ik dat er ook een goede kans bestaat dat mensen van buiten Frankrijk weer naar hun vakantie bestemmingen kunnen reizen. Het is voor ons nu maar afwachten en we hopen dat we in de zomer weer naar ‘la douce France’ kunnen vertrekken. Wel met respect voor de nieuwe regels van de 1,5 meter maatschappij, wat op het dunbevolkte Franse platteland absoluut geen probleem hoeft te zijn. Het is dan natuurlijk veel minder leuk dat je in Frankrijk de mannen nu niet met een handdruk en de dames niet met twee kussen mag begroeten. C’est dommage!

Avec un baiser à distance, P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page