top of page

Repas communal

OOKikKOOK in Frankrijk, oktober 2019,

Zoals ieder jaar wordt er na de zomer in de gemeente van Champagne et Fontaines, waar ons gehucht bij hoort, de traditionele dorpsmaaltijd georganiseerd. Deze ‘repas communal’, aangeboden voor de prijs van € 26,- per persoon, bestaat uit zes verschillende gangen met inbegrip van wijn en koffie. De maaltijd is bedoeld voor iedereen die in de gemeente woont, de organisatie wordt door vrijwilligers uit de gemeente verzorgd en de plaats waar het gehouden wordt is de feestzaal ‘la salle polyvalente’ van de gemeente.

Het bijzondere is dat alle 65 plussers van de gemeente niet hoeven te betalen en aangezien ca. 50% van de 409 inwoners van Champagne en Fontaines boven de 65 is, kunnen heel wat mensen van deze gratis ‘repas communal’ profiteren. Tijdens het diner krijgen de dapperen ook nog de kans om een dansje te maken.

Alle inwoners van onze gemeente waren voor deze bijzondere gelegenheid op zondag 29 september uitgenodigd. De brief met de uitnodiging voor deze

dorpsmaaltijd, waarin ook het menu wordt omschreven, werd tegelijk met de nieuwsbrief van de gemeente ‘La champlume’ begin september persoonlijk door de burgemeester in Jaufrenie bezorgd. Toen wij de uitnodiging lazen en het zes gangen menu doornamen, begonnen wij meteen te watertanden en hebben ons, samen met onze Engelse buren, opgegeven voor deze traditionele ‘repas communal’. Daar ik dit jaar 65 ben geworden, was deze maaltijd voor mij voor het eerst gratis. Paula moest nog wel betalen, maar dat was natuurlijk geen straf voor dit exclusieve zes gangen diner. Het menu van 2019 bestond uit:

Pastinaakcrème met krokante croutons en spekjes.

Terrine van coquilles Saint-Jacques met zure room en gemengde salade.

Een verfrissende spoom.

Gevulde kalfsrollade met aardappelgratin en groentes van het seizoen.

Kaasplankje van 3 soorten kaas met sla.

Grand-dessert.

Koffie.

Dit soort dorpsmaaltijden wordt bijna in alle gemeentes op het Franse platteland georganiseerd. De oorsprong komt voort uit bepaalde wetten, die in de jaren vijftig na de tweede wereldoorlog door de regering in het leven waren geroepen. Deze moesten de culturele en sociale voortgang bevorderen van de bewoners in de vaak geïsoleerde dorpen en gehuchten op het Franse platteland. Voor deze activiteiten zijn dus subsidies beschikbaar gesteld en daarmee worden deze ‘repas communal’ mogelijk gemaakt. Aangezien bijna alle gemeentes een feestzaal hebben met een volledig ingerichte keuken, worden deze maaltijden dan ook vaak in deze keukens bereid en in de feestzalen uitgeserveerd. Zo ook bij ons in Champagne et Fontaines en dit jaar hadden er zich zo’n honderd dorpsgenoten voor ingeschreven. We kwamen om 12.30 uur bij ‘la salle polyvalente’ aan en meldden ons in de hal bij de gemeente secretaresse, die daar met een collega achter een tafeltje zat en waar je, als je onder de 65 jaar was, meteen kon betalen. In de feestzaal zochten we een plekje uit en zaten met onze buren en enkele Franse dorpsgenoten aan één van de lange tafels. We kregen een apéritief aangeboden en de burgemeester hield een openingswoordje waarin hij iedereen welkom heette en daarna begon de maaltijd. Het was een hele gezellige happening met heerlijke gerechten, goede wijnen, gezellige mensen, prima muziek en er werd tussen de gangen door gedanst.

Na vijf uur lang gezellig getafeld te hebben was het om 17.30 uur afgelopen en zijn we weer naar Jaufrenie gegaan. We hebben onze buren op hun oprit afgezet en zijn thuis op de bank nog een flinke poos gaan uitbuiken. Waar we helemaal voldaan terugkeken op een bijzondere middag met een zeer uitgebreide en lekkere dorpsmaaltijd. Volgend jaar, wanneer Paula ook 65 jaar is, zullen we ons zeker weer aanmelden voor de ‘repas communal’ want dan kunnen we namelijk allebei gratis genieten van dit mooie diner. Je zult begrijpen dat we zo’n uitgebreid gratis etentje natuurlijk nooit laten schieten want, ook al zijn we veel in Frankrijk, we blijven dan altijd nog die ‘zuinige Nederlanders’.

Met de groeten uit Jaufrenie. P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page