top of page

Het driesterren-insectenhotel

OOKikKOOK in Frankrijk, september 2019,

De tuin rondom ons huis in Jaufrenie bestaat voor het grootste gedeelte uit gras.

“Nou ja gras”, het bestaat merendeel uit allerlei kruidachtige gewassen, die op z’n Frans ‘herbes’ heten, wat goed groeit bij ons op de arme, kalkachtige bodem. Het ziet er in het voor- en najaar heel groen uit, maar in de zomer is onze ‘grasmat’, door de zon en de droogte, helaas vaak verdord en geel. Na de zomerdroogte is het iedere keer een wonder om te zien hoe de vegetatie na een paar regenbuitjes zich herstelt en weer mooi groen wordt. Het begint dan ook weer te groeien, zodat we dan regelmatig moeten gaan maaien.

Nu blijkt, uit meerdere onderzoeken dat het slecht gaat met de bijen, hommels, kevers, vlinders en andere insectensoorten en dat er meer bloemen en planten nodig zijn als voedselplant en/of waardplant (plant waarop de larven van de insecten leven). Daarom hebben wij ons ‘maaigedrag’ veranderd om onze tuin beter aan de levensomstandigheden van de insecten aan te passen.Tegenwoordig maaien we circa een vijfde deel van het terrein niet en laten dit ongemaaid liggen. Om een aantal maaibeurten wisselen we dan deze gedeeltes zodanig, dat een deel van het terrein een volledig jaar niet wordt gemaaid, zo kun je

voorkomen, dat er bepaalde bloemen en insecten zouden kunnen verdwijnen. Dit gefaseerd maaien doen we niet alleen voor de insecten, maar ook voor de vogels en de kleinere zoogdieren, die hier ook baat bij hebben. Om deze biodiversiteit nog meer te stimuleren, hebben we nog allerlei soorten wilde bloemen bijgezaaid, zoals margrieten, rammenas, duizendblad, mosterd, deder, facelia enz. We hopen dat dit hier, op de kalkachtige grond, gaat lukken en dat het mag uitgroeien tot een bloemrijk paradijsje waar de insecten, de dieren en natuurlijk ook wij van kunnen genieten.

De afgelopen zomer hadden wij drie kleinzonen bij ons in Jaufrenie op bezoek. Ze hadden, toen ze in Nederland waren, nog een hele verzameling gekregen van allerlei insectenplaatjes en plak-tattoos van een AH-actie, waar de bioloog Freek Vonk ook aan meewerkte. Deze actie was bedoeld om de kinderenhet een en ander te leren over het belang van tientallen méér en minder bekende insecten. Dat er zonder bestuiving door insecten, bijvoorbeeld niet alleen geen groenten en fruit meer zou zijn, maar dat er zélfs ook geen pizza zou bestaan. Want niet alleen voor de groenten die je op een pizza legt zijn bijen en insecten nodig, maar ook voor de knoflook die in salami is verwerkt, omdat ook de

knoflookplanten bestoven moeten worden. De jongens vonden dat allemaal erg interessant en hebben ook de hele vakantie met de insecten plak-tattoos rondgelopen. Wij hadden, om de jongens bezig te houden en wat creatiefs te laten doen, enkele wijnkistjes bewaard, zodat ze hiervan insectenverblijven zouden kunnen maken. Dit was een schot in de roos, want het haakte mooi in op de AH-actie met de insectenplaatjes en tattoos. Ze zijn enthousiast aan de slag gegaan en hebben geboord, gezaagd, gehamerd, geschroefd en de wijnkistjes gevuld met blokken hout, klei, stro, takjes, platte stenen, dennenappels, lege slakkenhuisjes, een oud vogelnestje en zo een paar leuke insectenverblijven in elkaar geknutseld. We hebben daarna deze wijnkistjes weer samengevoegd tot één groot familie-insectenhotel. Om het geheel af te maken hebben we er nog een paar van de plak-tattoos met insecten afbeeldingen opgeplakt en het hotel was

helemaal af en had zeker wel drie sterren *** verdiend.

Het hotel heeft een mooie, warme plaats gekregen tegen de zuidmuur van de grote schuur, klaar om bewoond te worden en de jongens waren apetrots op hun driesterren-insectenhotel mét tattoos. Wij hopen dat in de aankomende tijden de bijen, hommels, vlinders, wespjes, torretjes, lieveheersbeestjes en alle andere insecten nu net zo graag bij ons in Jaufrenie komen logeren als onze kleinzonen.

Ze zijn welkom!

Met de groeten uit Jaufrenie, P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page