top of page

Hollandse champagne

OOKikKOOK in Frankrijk, juni 2019,

Op zo’n zes kilometer van Jaufrenie vandaan, tussen de heuvels op zo’n drie hectaren grond met een eigen meertje, bevindt zich het kasteel van Jules. Een aantal jaren geleden is hij als pré-pensionado uit Nederland vertrokken om in Frankrijk te gaan wonen. Jules is een techneut en heeft graag wat om handen en had daarom, als meerjarig project, het kasteel gekocht om op te knappen en er te wonen.

Zijn plan was om het geheel na de restauratie weer te verkopen. Wij hebben Jules hier in Frankrijk leren kennen en helpen elkaar af en toe met een of ander klusje. We gaan wel eens bij elkaar op de koffie en soms hebben we een etentje. Jules is zelf geen echte keukenprins, maar zijn Indische speklapjes en sateetjes van de barbecue zijn erg lekker. Voor de rest laat hij het culinaire graag aan anderen en ook aan mij over.

Een tijd geleden werd hij door drie Franse kennissen uitgenodigd voor een typisch Frans dinertje met: ‘salade gésiers, confit de canard en tarte tatin’. Het was een hele gezellige avond en Jules heeft daar, in een grootmoedige bui, zijn kennissen voor een echt Hollands etentje teruggevraagd. De volgende dag had hij spijt van zijn belofte, omdat hij niet wist wat hij de mensen zou moeten voorzetten en belde mij radeloos op. Hij had totaal geen idee, wilde iets echt Hollands en liefst niet te moeilijk, na even goed nagedacht te hebben kwamen we op het volgende uit:

Sla met slasaus, ei, tomaat en augurk.

Gegrilde kip met patat en appelmoes.

Warme poffertjes met poedersuiker en vanille-ijs.

Jules zag dit wel zitten en vond het een smakelijk en nostalgisch Hollands menuutje en was helemaal opgelucht. Wij werden meteen door Jules ook voor het etentje uitgenodigd en hij vroeg mij of ik hem dan wel zou willen helpen met de bereiding.

Ik stemde er mee in en we spraken af dat we de kippetjes, aan het spit, op de barbecue zouden gaan grillen en dat ik, voor het dessert, mijn elektrische poffertjespan zou meebrengen. Een dag voor het etentje belden de Franse kennissen van Jules op met de enthousiaste mededeling dat ze voor iedereen ‘Champagne Hollandaise’ mee zouden nemen. Jules belde ons toen weer op, met de vraag, om ook onze champagne glazen mee te brengen voor deze

Hollandse champagne’???

Op de bewuste dag hadden Jules en ik alle voorbereidingen getroffen.

De salade met de slasaus stond klaar, boven de barbecue draaiden de kippetjes aan het spit, de frituur was op temperatuur, de appelmoes en het beslag voor de poffertjes was gemaakt en het ijs stond koud. Toen de Franse gasten kwamen hebben we eerst een aperitief gedronken en zijn daarna aan tafel gegaan.

Ze hebben genoten van de sla met, de voor hen onbekende, slasaus. De gegrilde kippetjes kloven ze tot op het karkas af, de patat en appelmoes lieten ze zich goed smaken en het dessert, de combinatie van warme poffertjes met het koude ijs, vonden ze een delicatesse. Dit alles werd heel verrassend begeleid met de speciaal door de Franse gasten meegebrachte ‘Champagne Hollandaise’ en dat was een thuis-tapje met vijf liter Heineken bier. Volgens hun het beste bier van Holland en daar hadden ze natuurlijk helemaal gelijk in. Het etentje was een succes geworden, de Franse gasten en ook wij hadden erg lekker gegeten en uit champagne glazen, ‘heerlijk, helder, Heineken’ gedronken!

Het is dan misschien wel jammer dat wij in Nederland geen champagne maken, maar ‘wij hebben Heineken’, en dit bier noemen we hier in Frankrijk, sinds het etentje bij Jules, onze enige, echte ‘Hollandse champagne’.

Met de groeten van P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page