top of page

Notre-Dame

OOKikKOOK in Frankrijk, april 2019,

Een paar jaar geleden beleefden we een bijzonder leuk voorval met één van onze kleinzonen. Het gebeurde toen onze dochter met de jongste weg moest en ze ons had gevraagd om een middagje op de twee oudste jongens te passen. Op de bewuste middag hebben wij de jongens uit school opgehaald, thuis kregen ze van Paula een Walt Disney kleurboek. De jongens zochten een paar mooie tekeningen en waren met de tongen uit de mond geconcentreerd bezig. Tijdens het kleuren vraagt Brendt zonder op te kijken aan Paula: “Oma, Rotterdam ligt toch in Parijs?” Waarop Paula zegt: ”Rotterdam ligt in Nederland en Parijs in Frankrijk.” Het is even stil en dan zegt Brendt heel stellig: “Nee hoor, Rotterdam ligt in Parijs in Frankrijk.” Waarop Paula antwoordde: “Rotterdam is een Nederlandse stad met een grote haven en waar ook de voetbalclub Feyenoord vandaan komt en Parijs is de hoofdstad van Frankrijk.” Brendt keek Paula even zwijgend aan en ging toen met gefronste wenkbrauwen, heel bedenkelijk verder met kleuren. Vijf minuten later legt Brendt zijn kleurpotloden neer en komt naar Paula toe en zegt: ”Oma, Rotterdam is echt in Parijs, want die meneer met ‘dat’ op de rug, die woont daar” en terwijl Brendt dit zegt tikt hij met zijn linkerhand op zijn rechterschouder. Paula keek hem verbaasd aan en opeens begint het te dagen en ze vraagt aan Brendt: “Die meneer met ‘dat’ op de rug?” terwijl ze ook naar haar schouder wijst. “Je bedoelt een bult op zijn schouder? “Ja,” zegt Brendt, “en die woont in Rotterdam in Parijs”. Nu valt het kwartje en Paula zegt: “Nu weet oma wat je bedoelt, het is niet Rotterdam, maar het is de Notre-Dame in Parijs en die meneer met de bult is de klokkenluider van de grote kerk de Notre-Dame en hij heet Quasimodo.” Heftig knikt Brendt van ‘ja’ en Paula zegt: “Dat heb je heel goed uitgelegd, erg slim van jou.” Je hebt een kind nog nooit zo blij zien kijken, hij kreeg een dikke knuffel van Paula en ging zichtbaar tevreden, weer verder met kleuren.

Wij moesten meteen aan dit voorval terugdenken toen we op 15 april het verdrietige nieuws te horen kregen dat de Notre-Dame in Parijs zwaar verminkt was door een verwoestende brand. Toen we in dezelfde week van de brand weer terugkwamen in Frankrijk, had iedereen het over deze verschrikkelijke brand.

Het is een geluk dat er geen mensen bij omgekomen zijn, maar het is wel een ramp voor de historie van Frankrijk, Europa en voor heel de wereld, want de Notre-Dame is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Dit noodlot heeft het saamhorigheidsgevoel in Frankrijk een impuls in de goede richting gegeven, want veel bedrijven, instellingen en vermogende personen hebben al toegezegd om een steentje bij te dragen voor de restauratie van de Notre-Dame. Ook uit Nederland kwamen positieve berichten o.a. van een steenhouwersbedrijf en een klokkengieterij, die hun diensten aanboden om de kathedraal mee te helpen opbouwen. Zelfs André Rieu stelde een grote partij stalen balken beschikbaar voor de restauratie. Iedereen is er van doordrongen dat het icoon van Parijs en Frankrijk weer hersteld moet worden. President Macron heeft gezegd, dat er naar gestreefd wordt om de Notre-Dame binnen vijf jaar weer op te bouwen en in oude glorie terug te brengen. Maar dat zal nog wel een hele klus worden.

Victor Hugo, één van de belangrijkste en invloedrijkste Franse romantische auteurs uit zijn tijd, had in 1831 niet kunnen voorstellen dat de Notre-Dame zo bekend zou worden door het boek ,dat hij toen schreef. Het boek ging over de onbeantwoorde liefde van de gebochelde klokkenluider Quasimodo, die in Notre-Dame woonde. Het verhaal is verschillende keren verfilmd en er is zelfs, door Walt Disney, een tekenfilm over gemaakt die over de hele wereld is vertoond.

Wij hebben als het dan mogelijk is, het plan opgevat, om over vijf jaar als de Notre-Dame gerestaureerd is, een bezoek aan de kathedraal te gaan brengen. We zullen dan uiteraard, onze kleinzoon Brendt vragen om met ons mee te gaan; zodat we hem dan in Parijs, ter plekke, kunnen laten zien waar zich het beroemde verhaal heeft afgespeeld van Quasimodo de gebochelde klokkenluider van ‘Rotterdam’.

Met de groeten uit Jaufrenie, P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page