Franse Muziek Cultuur

OOKikKOOK in Frankrijk

Als we in de wintermaanden in Nederland zijn mag ik graag naar muziek luisteren, vooral tijdens een klusje en als ik in de keuken bezig ben. Luister je naar Nederlandse zenders dan krijg je tussen de muzieknummers door altijd veel gepraat van de Dj’s en radio presentatoren te horen. Soms serieus en vaak ook best wel hilarisch, maar ik wil graag muziek horen en niet te veel gepraat. Als Francofiel houd ik er ook van om melodieuze chansons te beluisteren en daarom ben ik dus op zoek gegaan naar Franse zenders.

Het is in Frankrijk sinds 1996 door de wet verplicht, dat van alle muziek die op de radiozenders gedraaid wordt, minimaal 35% Franstalig moet zijn. Specialistische zenders zoals internationale- of underground muziek, hebben zich te houden aan 10% Franstalige inbreng. Deze regels zijn opgesteld ter bescherming van de eigen muziek cultuur.

De kans is dus heel groot dat ik op een Franse zender, mijn melodieuze chansons zou kunnen horen. Ik heb een aantal zenders beluisterd en het klopt, ze houden rekening met deze bijzondere wet. Er worden dus veel Franse nummers gedraaid maar tussen de muziek door wordt er toch ook nog aardig wat gepraat. Daar ben ik dus niet zo van gecharmeerd maar het zou in mijn geval toch wel handig kunnen zijn om zo meteen mijn taalkennis een beetje op pijl te houden. Dus heb ik afgestemd op de Franse zenders.

Mijn commentaar op het vele gepraat van de Nederlandse Dj’s was eigenlijk onterecht in vergelijk met hun Franse collega’s want de hoeveelheid geklets wat ik op deze zenders te horen kreeg was echt onvoorstelbaar en bovendien absoluut niet te volgen. Ze willen hun muziek cultuur beschermen door minimaal 35% verplichte Franse muziek te laten horen maar, dit wordt vele malen overstemd door het overdonderende, onverstaanbare, razendsnelle en eindeloze geratel van de Dj’s en radio presentatoren. De lawine van woorden en het tempo van het geklets is zo hoog, dat normale Fransen er al moeite mee moeten hebben om het te verstaan, laat staan voor een buitenlander die zijn best doet om zijn Frans een beetje bij te houden. Om hun muziek cultuur te beschermen zou het misschien beter zijn dat ze een wet aan zou nemen die verplicht dat het geklets op de radio minder dan 35% moet zijn. Aan de andere kant denk ik ook dat dit maar heel weinig zou uithalen want de Fransen praten, kletsen en debatteren nou eenmaal graag en veel! En dat hoort nou eenmaal óók bij hun cultuur.

Maar om nu toch aan mijn luistergenot te kunnen voldoen, ben ik verder gaan zoeken en heb gelukkig op onze interactieve TV- en radiozenders de zender ‘SRAY France’ gevonden. Je kunt daar continu, 24 uur lang, Franse muziek beluisteren en lekker zachtjes mee zingen en neuriën. Zo kan ik, niet voor 35% maar zelfs voor 100%, heerlijk genieten van de Franse muziek cultuur.

Met de groeten van P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square