top of page

Canelés de Bordeaux

OOKikKOOK in Frankrijk

Als je van wandelen houdt, dan kun je bij ons in de Dordogne prachtige tochten maken. Bij het ‘Office de Tourisme’hebben ze voor ieder dorp of stad wel informatie over uitgezette wandeltochten die zeker de moeite waard zijn. Ik mag zelf ook graag wandelen en daarom ben ik lid geworden van de Franse wandelclub ‘Les randonneurs de la Belle’ bij ons in de buurt. Deze club organiseert wekelijks op dinsdag- en vrijdagmiddag een wandeling en iedere keer bij een ander dorpje in onze streek. De contributie voor de club is heel redelijk en één keer per jaar houdt men een algemene leden vergadering waarna er altijd, naar goed Frans gebruik, een complete maaltijd georganiseerd word. Toen ik mij opgaf als lid heb ik wel met Alain de ‘president’ van de club overlegd, dat ik niet altijd zou kunnen komen i.v.m. het feit dat we in de wintermaanden veelal in Nederland zijn. Dat was geen probleem vertelde Alain, want één derde van de leden (meestal oud-leden) wandelde nooit, maar steunt met de contributie wel de club en komt alleen naar de gezellige jaarlijkse maaltijd. Aangezien de club meer dan 150 leden heeft en dat er gemiddeld zo’n 30 tot 40 wandelaars per tocht verschijnen, was er altijd wel plaats voor een nieuw lid. Als we in Jaufrenie zijn, ga ik graag met de club op stap, zo leer ik de omgeving kennen en is het ook meteen een mooie manier om beter Frans te leren speken.

In Frankrijk en ook bij de wandelclub hebben ze de gewoonte om rond vier uur ’s middags een zoete snack te eten (le goûter). Het komt daarom regelmatig voor dat na het wandelen, wanneer we weer op het vertrekpunt aankomen, een van de leden, die bijvoorbeeld wat te vieren heeft (verjaardag, jubileum enz.), een zoete traktatie uit de auto te voorschijn tovert. Meestal zijn het wat koekjes, cakejes of meringues, maar ook regelmatig een heerlijke, meestal, zelfgebakken, specialiteit uit de Sud-Ouest namelijk ‘canelés de Bordeaux’.

Maar wat is nu een canelé? De canelé is een heerlijk cakeje,zacht van binnen en donker gekarameliseerd van buiten,gemaakt met meel, eigeel, melk en op smaak gebracht met suiker, rum en vanille. Het deeg wordt traditioneel in koperen vormpjes gebakken, dat het gebak de typische vorm van een parallel gegroefd cilindertje geeft. De canelé is gemaakt volgens een oud, eenvoudig maar perfect recept. De oorsprong gaat terug tot de zestiende eeuw, naar de nonnen van het klooster van de Annonciadesin in Sainte Eulalie aan de Gironde. Deze arme nonnen maakten, met minimale kosten, koeken van meel, eigeel en melk, die ze aan de armen uitdeelden. Het meel werd gemalen van restanten graan dat, na het uitladen van de schepen, op de kades van Bordeaux werd verzameld. De eigelen waren over van het clarifiseren (filteren, helder maken) van wijn, waar de wijnboeren toen opgeklopt eiwit voor gebruikten en de melk kwam van de eigen koeien van het klooster. Zo hadden de nonnen de ingrediënten voor weinig geld en daar maakten ze dan een dun deeg van, dat rond stokken gerold en met reuzel werd gebakken. Dit recept werd in 1830 door een banketbakker uit Bordeaux overgenomen en in de loop van de tijd verbeterd met o.a. rum en vanille. Men vermoedt dat het toen ook haar huidige vorm heeft gekregenen het cakeje is toen uitgegroeid tot een regionale specialiteit. In1985 heeft men de ‘Confrérie du canelé de Bordeaux’ opgericht en sindsdien is de ‘canelé de Bordeaux’ een collectief merk en werd de ‘canelé’een groot commercieel succes. Bij de leden van de wandelclub zijn ze trots op hun streekproducten en weten ze ook wat lekker is, vandaar dat we dus regelmatig getrakteerd worden op deze ‘canelés de Bordeaux’.

Het is natuurlijk een uitdaging om deze canelés zelf eens te maken. Daarom hier het recept dat ik van een van de dames van de wandelclub gekregen heb. Ze verklapte mij ook haar geheim, namelijk dat zij altijd het meeste succes had wanneer ze het beslag een nacht in de koelkast had laat rusten, dus met deze onthulling moet het zeker gaan lukken!

Recept canelé de Bordeaux:

Ingrediënten: 500 ml volle melk, 2 eidooiers, 2 eieren, 30 gr boter, 115 gr bloem, 250 gr bruine suiker, 1 vanillestokje, 3 el rum.

Bereiding: Warm de melk en de boter op. Snij het vanillestokje doormidden, schraap het merg eruit en voeg dit samen met de vanillestok toe aan de melk, Klop de eidooiers, eieren en de bruine suiker op tot een luchtige massa. Voeg hier de bloem aan toe en meng goed. Verwijder de vanillestok en voeg de lauw/warme melk toe aan de eiermassa. Voeg de rum toe en roer goed tot alles is opgelost. *Laat het beslag 24 uur rusten in de koelkast*. Verwarm de oven voor op 200°C. Roer het beslag goed door en giet het in de vormpjes tot iets van de rand af. Bak de canelés in de oven: Groot formaat: 10 minuten op 200°C. en 45 minuten bij 180°C. Kleine formaat: 10 minuten op 200°C. en 35 minuten bij 180°C.

Succes en ‘bon appétit’. P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page