top of page

Brief uit La Courtine

In de maand augustus zijn we in Nederland geweest. Speciaal voor de verjaardagen van Ma, onze kleinzoon Dion en ook nog voor een paar andere afspraken. Op dinsdag 4 september was het weer zover en zijn we naar Jaufrenie vertrokken. We zouden twee dagen over de reis gaan doen en hadden een overnachting geboekt in hotel ‘Le Cheval Blanc’ in het plaatsje Charny, zo konden we de tolwegen vermijden en rustig binnendoor rijden. Via internet hadden we gezien dat je in het hotelletje niet alleen kon overnachten, maar dat er ook een goed restaurant bij was. En dat klopte, want we hebben er genoten van een heel, mooi diner en ’s morgens van een goed ontbijt. Daarna afscheid genomen van Charny en na een mooie tocht ‘s middags in Jaufrenie aangekomen. Het had in Jaufrenie al vijf weken niet meer geregend en bij onze aankomst was de tuin kurkdroog en zag er niet uit. Alle planten hingen slap en het gras was verbrand, het vervelendste was wel dat de, in februari, geplante 60 Ilex crenata(Japanse hulst) plantjes allemaal kapot waren. Deze plantjes waren bedoeld om de buxusheggetjes te vervangen, omdat ze geen last zouden hebben van de buxusrups. De rupsen zijn niet de oorzaak geweest dat ze het niet gehaald hebben, maar wel de droogte en waarschijnlijk ook de ‘te’ kalkrijke grond. Toen we ons hadden geïnstalleerd, ben ik nog snel de planten die het ergste aan toe waren water gaan gegeven. Dat was naderhand niet nodig geweest, want juist die nacht en de volgende dag, is het gaan regenen en alles kreeg weer eens goed water. We zagen de tuin gewoon weer opknappen. De dagen erna was het droog en zonnig weer en hebben we de planten met het water uit onze put nat kunnen houden. We zijn wel op zoek gegaan naar andere plantjes voor de heggetjes en we hebben nu een aantal Lonicera nitida Maigrun (struikkamperfoelie), besteld. Dit zijn sterke planten die het op alle grondsoorten doen en wel wat droogte kunnen verdragen. We hebben de bestelling,via het internet, bij een bedrijf in Nederland geplaatst en zijn benieuwd wanneer ze binnen komen!

Jules, de eigenaar van het kasteel bij ons in de buurt, was de eerste die langs kwam om ons welkom te heten. Hij heeft zijn kasteel al jaren te koop staan en was nu erg opgewekt, omdat hij eindelijk een paar serieuze kijkers had gehad en misschien nu ook wel kopers. Bovendien was zijn makelaar zelfs, met een Engelse filmploeg, een halve dag op het kasteel komen filmen om opnames te maken voor het programma ‘Escape To the Castle’ wat volgend jaar waarschijnlijk op de Engelse TV gaat verschijnen. We hebben nog een glaasje wijn op een succesvolle verkoop van zijn kasteel gedronken en hopen voor Jules dat zijn ‘Escape FROM his Castle’nu gaat lukken.

We vielen wel weer met onze neus in de boter, want de eerste zaterdag dat we in Jaufrenie waren konden we, via Els en Jos, ons opgeven voor de jaarlijkse ‘moules et frites’ (mosselen en frites) maaltijd. Deze maaltijd wordt georganiseerd door de vis- en jachtvereniging van Cresignac en is kwalitatief en kwantitatief bijzonder goed. Els had haar zus Wil en zwager Rinus, die met hun camper op bezoek waren, ook meegenomen en het was een gezellige avond. Els nodigde ons die avond meteen uit voor het eten op zondagmiddag, zodat we dan afscheid konden nemen van Wil en Rinus, die maandag weer zouden vertrekken. Zo waren we het hele weekend onder (en in) de pannen. Na het weekend zijn we weer verder aan de slag gegaan in en rondom het huis en tuin. Paula heeft een paar luiken geschilderd en ik ben begonnen om de achtermuur van de schuur, op de scheiding van ons en de buren, schoon te maken om die daarna op nieuw te kunnen gaan voegen. In de schuur ben ik gestart om met PUR-schuim de gaten op te vullen tussen de muren en het dak. Ook was ik in juli al begonnen om met een nieuwe techniek, draadfiguren te maken en deze samen te smelten met PET-flessen en hiermee heb ik vijf kunst-zonnebloemen op metalen spiralen gemaakt. Deze kunstbloemen, die in de wind zachtjes kunnen bewegen, hebben nu een plekje in onze tuin gekregen. Ondertussen maken we de gîte weer in orde om onze directe buren uit Huissen, Henk en Ilse, te kunnen ontvangen. Zij zijn een rondtocht door Frankrijk aan het maken en bezoeken onder andere ook het plaatsje La Courtine in het Franse departement Creuse. Henk is daar tijdens zijn militaire dienstplicht, in de zestiger jaren, voor oefeningen van de landmacht geweest.

Rijk de Gooyer heeft daar nog een lied over gezongen, wat in die tijd een hit is geweest. We verheugen ons op hun komst en zullen zeker de hit ‘Brief uit La Courtine’ van Rijk de Gooyer gaan beluisteren. Willen jullie mee luisteren dan hier de youtube link: https://youtu.be/smCq0sA4Pa0

Met de groeten uit Jaufrenie, P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page