top of page

‘Le Goûter’ (opkikkertje)

In Nederland wordt het rond de klok van vier steeds populairder om een opkikkertje te nemen, een goed voorbeeld om dit te stimuleren was de ‘vier uur’ Cup-a-soup reclame. In Frankrijk wordt dit moment ‘le goûter’ genoemd en is daar net zo’n vaste gewoonte als het tussen de middag warm eten en het serveren van kaas na de maaltijd. In Frankrijk is het normaal om ’s avonds pas om half acht, en soms ook nog wel later, te eten en daarom is ‘le goûter’ een prettige manier om die tijd te overbruggen. ‘Le goûter’ is vooral ook gebruikelijk als de kinderen uit school komen. Ze krijgen veelal iets zoets te eten, om ze dan wat extra energie te geven, en het is bovendien ook een mooie gelegenheid om tijdens ‘le goûter’ even over hun dag te kunnen praten. Bakkers en supermarkten in Frankrijk hebben goed op deze gewoonte ingehaakt en bieden veel speciale producten aan voor ‘le goûter’, zoals: zoete broodjes, cakejes, biscuitjes, koekjes, meringues, crêpes, gebak, fruit enz. Meestal krijgen de kinderen thuis een lekker stuk stokbrood met een laag jam of Nutella. Maar als de Fransen zelf iets klaar willen maken voor ‘le goûter’ wat erg lekker is en toch niet te moeilijk dan wordt er regelmatig een claufoutis gebakken.

De clafoutis is een klassieker uit de Franse keuken en het is een soort, dikke pannenkoek uit de oven meestal gevuld met kersen. De Fransen gebruiken dan het liefst verse kersen waar ze de pitten inlaten zitten, want als de kersen open zijn verliezen veel van hun vocht en wordt de taart zompig, alleen wassen en de steeltjes weghalen is voldoende. Zijn er geen verse kersen, dan kun je ook kersen uit een pot gebruiken, maar laat ze dan wel goed uitlekken. Natuurlijk kan er ook ander fruit gebruikt worden zoals: pruimen, abrikozen, blauwe bessen of frambozen. Om de clafoutis een heerlijke, volle en romige smaak te geven, wordt er in het beslag vaak amandelmeel en wat gesmolten boter gebruikt. De clafoutis wordt geserveerd met een beetje poedersuiker of, extra lekker, met een bolletje vanille ijs ernaast. Wil je ook eens zo’n lekker opkikkertje voor ‘le goûter’ maken, dan hier het recept voor een heerlijke clafoutis:

Ingrediënten voor een flinke taart:

850 gr kersen (of ander fruit), 75 gr zelfrijzend bakmeel, 225 gr amandelmeel, 5 eieren, 150 gr suiker, 2,5 dl melk, 75 gr roomboter gesmolten, 2 tl citroensap, plat bakblik, boter om blik mee in te vetten.

De bereiding:Verwarm de oven op 175˚C. Vet het bakblik met wat boter in en schep de kersen in het bakblik. Meng het amandelmeel met het bakmeel. Klop de eieren schuimig met de suiker. Meng het amandelmengsel erdoor en roer er vervolgens de melk door. Voeg al kloppend de gesmolten boter en het citroensap toe. Giet de massa over de kersen en bak de clafoutis in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.

Bonne chance et bon goûter. P+P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page