top of page

Chabrol, wijn in je soep

Onze vrienden Gert en Karin zijn bij ons in Jaufrenie geweest om een weekje te relaxen. Ze hebben ook hun zoon twee dagen later op het vliegveld van Bergerac opgehaald, zodat hij hier in de Dordogne nog een paar dagen kon fietsen. Het is een gezellige week geworden en we hebben die week niet alleen gerelaxt ,maar ook genoten van elkaar, van ‘la douce France’ en ook nog het een en ander ondernomen. We hebben boodschappen gedaan bij de Super-U, in de tuin gewerkt,boog geschoten, een Wi-Fi hotspot geïnstalleerd, het Château de la Mercerie bezocht, gewandeld, een steengroeve-, prehistorische grotten-, en een kerkje met een bijzondere akoestiek bezocht, naar het dorpscafé geweest, in Brantôme geluncht, op de markt van Riberac geshopt, oesters gegeten, pizza’s gemaakt en we hebben ook nog, als echte Fransen, een oud en opmerkelijk gebruik uit de Dordogne, toegepast; namelijk het: ‘Faire chabrol’ of wel ‘chabrot’, na het eten van soep.

Maar wat is dat ‘faire chabrol’? Faire chabrol is een boeren- gewoonte om de soepborden, als ze bijna leeg zijn, op een bijzondere manier schoon te maken voor de volgende gang. Wij maakten het voor het

eerst mee tijdens een dorpsmaaltijd (fête champêtre) toen we met zo’n honderd dorpsbewoners aan lange tafels zaten. Het gaat al volgt: bij het laatste restje soep in het bord wordt een scheut wijn gegoten, het bord wordt met twee handen opgenomen, de wijn wordt door het bord gewalst en daarna zet je het bord aan de mond en slurp je het soep-wijn mengsel uit het bord. De Fransen vinden dat de lauwe soep met de wijn innerlijke warmte geeft en dat het bord natuurlijk meteen schoon is voor het volgende gerecht. Ik heb het toen ook geprobeerd en erg lekker vond ik het niet,maar wel leuk. Later heb ik ook vaker ‘le chabrol’ gedaan en het is leuk om dan op de gezichten van je Franse tafelgenoten te letten, want die zien een Hollandais, die de chabrol uitvoert zoals ‘het hoort’ en dat is dan natuurlijk wel stoer. Let wel op dat het bord geen te brede rand heeft, anders krijg je de wijn over je shirt en dan heb je natuurlijk kans dat de Fransen je uitlachen.

Dat deze gewoonte toch wel bijzonder is en dat de mensen uit de région Sud-Ouest er trots op zijn, merk je o.a. omdat veel restaurants ‘Chabrol’ of ‘Chabrot’ heten en ook aan de vele ansichtkaarten uit de streek waarop je oudere boeren mensen ziet, die met een bordje ‘le chabrol’ doen en er is zelfs een ‘Académie du chabrol’.

Als je de beroemde en dikste dictionaire van Frankrijk ‘Le Petit Larousse’ openslaat, dan staat deze gewoonte daarin ook en is als volgt beschreven: Chabrol ou chabrot, région Sud-Ouest, Faire chabrol ou chabrot, Finir sa soupe en y versant du vin et buvant à mime l’assiette.

Een speciale soep uit de Périgord waarbij van oudsher ‘le chabrol’ mee gedaan wordt, is de knoflooksoep ‘Tourainà l’ail’. Hierbij het recept voor een flinke pan soep:

Ingrediënten: 4 el ganzenvet, 4 uien, 10 tenen knoflook, 2,5 l krachtige kippenbouillon, 5 el bloem, 5 eidooiers, basalmico azijn, 1 stokbrood, 100 gr geraspte gruyère, zout, versgemalen peper, nootmuskaat.

Bereiding: Snipper de uien en pers de knoflooktenen. Fruit dit in het ganzenvet en laat ongeveer 10 minuten zachtjes bakken zonder veel te kleuren. Meng de bloem erdoor en laat even mee fruiten. Voeg daarna de bouillon toe en maak het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Breng de soep aan de kook en laat nog 30 minuten zacht koken. Snijd het stokbrood in sneetjes en bestrooi ze met de geraspte gruyère en grill de sneetjes in de oven totdat de kaas gesmolten is. Roer de eidooiers los met 5 druppels azijn en bind hiermee, vlak voor het uitserveren, de soep, maar laat niet meer koken.

Presentatie: Schep de soep in kommen en verdeel de stokbrood sneetjes met gruyère over de kommen en serveer uit.

Als je met een gezelschap deze ‘Tourainà l’ail’ soep gaat eten en je bord bijna leeg is dan moet je zeker ‘le chabrol’ doen. Leng dus het laatste restje soep aan met een scheut rode wijn, laat het rondwalsen in het bord, zet het aan de mond en slurp het soep-wijn mengsel van het bord, want daarna zal je zeker voor een echte ‘Français’ of ‘Française’ uit de Dordogne door kunnen gaan.

Succes en smakelijk eten.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page