top of page

La Chandeleur


Van de week ontving ik van de Franse wandelclub

‘Les randonneurs de la Belle’ een uitnodiging voor een wandeling op 2 februari en ook om daarna aansluitend ter gelegenheid van ‘La Chandeleur’, crêpes oftewel pannenkoeken te komen eten in de feestzaal van Mareuil. Ze noemen dit ‘la fête de la Chandeleur’.

Het is bekend dat ze in Frankrijk veel waarde hechten aan oude gebruiken en tradities en vooral als er dan ook een gezamenlijke maaltijd aan verbonden kan worden. Zo wordt er jaarlijks op 2 februari het traditionele pannenkoekenfeest ‘La Chandeleur’ gevierd. Op deze dag worden er bijna in iedere Franse keuken pannenkoeken gebakken en gegeten. Maar hoe is dit feest ontstaan?

Al eeuwen terug vereerden de Romeinen in februari de god van de vruchtbaarheid Lupercus. In dezelfde maand werd hun godin Persephone, godin van het licht, geëerd tijdens ‘Festa candelarum’ oftewel het feest van de kaarsen. Terwijl de Kelten op 1 februari ‘Imbolc’ vierden en de boeren hun landerijen doorkruisten met brandende fakkels in hun handen. Ze vroegen hun godin Brigid de aarde te reinigen en hoopten zo een overvloedige oogst af te dwingen. In de 5de eeuw na Christus heeft Paus Gélase de Eerste, deze heidense gewoonte naar een christelijk feest omgevormd. Hij droeg het feest op aan ‘het licht’ en ‘de reiniging van de maagd’ (Maria-lichtmis) en de fakkels werden ingeruild voor waskaarsen en kandelaars (het oude Franse woord voor kaars is chandelle). Deze Paus Gélase de Eerste had tevens de gewoonte om aan vermoeide pelgrims die in Rome aankwamen pannenkoeken uit te delen. Pannenkoeken zijn rond en gelig van kleur waardoor ze een beetje op een zon lijken. Daarmee verwelkomen we symbolisch de lente. Ook is het de tijd om weer graan te planten en van graan maken we bloem en daar maken we dan weer pannenkoeken van. Zo is dit feest op 2 februari hier in Frankrijk verbonden met de naam ‘La Chandeleur’ en met pannenkoeken.

Eind januari wordt er in Frankrijk veel reclame gemaakt voor ‘La Chandeleur’, vooral door Nutella (dat smeren de Fransen op hun pannenkoek). En in de supermarkten zijn overal crêpes-pannen, pannenkoekenpannen, wafelapparaten, bloem en allerlei zoetigheden in de aanbieding. In de restaurants worden op 2 februari menu's met crêpes aangeboden en de kinderen krijgen in de schoolkantines dan zeker pannenkoeken voorgezet.

Mààr het is in Frankrijk vooral een familiefeest, waarop er pannenkoeken gebakken en gegeten worden ,ook omdat men denkt dat het geluk brengt. De Fransen beweren namelijk dat, wanneer je op 2 februari pannenkoeken aan het bakken bent met een goud- of muntstuk in je hand en je dan een pannenkoek opgooit en deze heel en omgekeerd in je pan opvangt, je dan een heel jaar geen gebrek aan geld en geluk zult hebben!

Je begrijpt natuurlijk wel dat voor mij, en vele lekkerbekken mèt mij, het een goed excuus is om op 2 februari, ter gelegenheid van het Franse feest ‘La Chandeleur’, met een euro in de hand een flinke stapel pannenkoeken, te gaan bakken! Dus als je zin hebt in pannenkoeken? Op 2 februari staan ze voor je klaar, tot dan!

Bonne chance et bon appétit.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page