top of page

Alambic Charentais

Zondag 15 oktober zijn we weer op weg gegaan naar Frankrijk. Na België zijn we binnendoor gaan rijden en hebben de toeristische Champagne route gevolgd door Reims en het stadje Épernay, bekend door zijn grote Champagnehuizen en de 110 km lange wijnkelders.

We hebben daar een sanitaire stop en ook nog een wandeling over de ‘Avenue de Champagne’ gemaakt. Het was dat we onderweg waren, maar ik Moët zeggen dat het best wel moeilijk was om daar op die zonnige, zondagmiddag geen glaasje Champagne te bestellen. Toen toch maar verder gereden naar Sens aan de rivier de Yonne. Daar hadden we een overnachting geboekt in een hotelletje aan de rand van de binnenstad. De kathedraal van Sens bezocht en een hapje gegeten en toen bijtijds het bed ingedoken. De volgende morgen om 8.30 uur vertrokken en onderweg in een stadje bij de plaatselijke bakker een croissantje gekocht en daar in een bar-tabac met een kopje ‘cafe au lait’ heerlijk ontbeten, daarna weer verder gereden en om 16 uur zijn we in Jaufrenie aangekomen.

De grootste verrassing, toen we de oprit opreden, was dat op de plek van de nieuwe septictank en vloeiveld, alles heerlijk groen was omdat het gras bijzonder goed aangeslagen was. Na de auto uitgepakt, de waterleiding aangesloten, boiler en koelkast aangezet te hebben, zijn we de tuin ingedoken en hebben al een gedeelte van de ilex plantjes in de grond gezet, die we uit Nederland hadden meegenomen. De volgende dagen lekker druk geweest in de tuin o.a. ook met het verbranden van al het tuinafval wat er na de installatie van de fosse septique over gebleven was. Om een mooie, strakke kantafsluiting tussen het grind en het gras te krijgen hebben we nog speciale, metalen strips in de grond geplaatst i.p.v. de houten bielzen die we hier eerder voor hadden gebruikt. Ook tussen het grind en het gras begonnen met het metselen van een plantenbak om daar later lavendelstruikjes in te planten.

Donderdagochtend hebben we in Cresignac bij Patrice en Martine en ook bij Els en Jos nog geholpen met het afdekken van de zwembaden. ’s Middags met Jos naar onze pineau des Charentes leverancier Balluet in Neuvicq-le-Chateau gereden waar we, voor de winter, onze voorraad pineau en cognac hebben aangevuld. De mevrouw die ons hielp heeft ons het hele bedrijf laten zien inclusief de bijzondere cognac stookketel de zo genoemde ‘Alambic Charentais’.

Ze vroeg ook of ik nog aan het vat met distillaat van ruim 60% alcohol wilde ruiken en dat wilde ik natuurlijk wel. Terwijl ik gretig boven een van de openingen van het vat de lucht opsnoof, blies zij in het ander gat en kreeg ik de volle laag alcohol lucht in mijn neus. Dan sta wel even met je oren te klapperen tot grote hilariteit van Jos en die mevrouw, maar toch ik had deze ervaring niet willen missen. We hebben onze bestelling afgerekend, nog even met de eigenaar monsieur Jean Balluet gesproken en toen weer naar huis gereden. ’s Avonds natuurlijk meteen een glaasje pineau gedronken van de nieuwe voorraad en dat smaakte prima.

Dat was het weer, tot de volgende keer.

Met de groeten uit Jaufrenie, Paul+a

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page