top of page

Fosse septique

Het is ’s morgensvroeg altijd heerlijk rustig in Jaufrenie, maar op maandagochtend 11 sept. was het gedaan met de rust! Onze aannemer monsieur Chaumont kwam ons terrein oprijden met een enorme graafmachine en zijn medewerker bestuurde een grote vrachtwagen met zand. Onze Engelse buurman Mike vertelde mij later dat de grote graafmachine een JCB was, een merk, dat al vanaf de tweede wereldoorlog door een Engelse familiebedrijf geproduceerd wordt en een van de betere machines in zijn soort is. Dat het een goede machine was, hebben we hier tijdens de grondwerken van nabij kunnen ervaren, want zelfs de keiharde kalklagen waren een peulenschilletje voor deze geweldenaar.

Ze begonnen als eerste de conifeerstam en andere planten die in de weg stonden, met wortels en al, de grond uit te trekken. Daarna gingen ze, onder de omhoog gesjorde pergola door, de buizen van het toilet en het afvalwater opgraven. Toen ze die gevonden hadden, hebben ze vanaf deze buizen, een gleuf gegraven in de richting van de plaats waar de ni

euwe tank zou moeten komen. Ondertussen werd de fosse-tank van 3000 liter gebracht en om dat geval de grond in te krijgen, bleek geen sinecure, ze hebben er het grootste deel van de dag aan moeten werken. Er werd, met groot geweld, een flink diep gat van ruim 2 meter diep uitgegraven waarin de tank, zonder de harde kalkstenen kanten te raken, waterpas in kwam te staan. Daarna konden we voorlopig geen gebruik meer maken van het toilet en waterleiding en werden de opengelegde, oude buizen doorgezaagd en met nieuwe buizen verbonden die weer aan de fosse gekoppeld werden. Toen dat gebeurd was, moesten we de waterleiding laten lopen om de tank te vullen en konden we ook weer gebruik maken van het toilet.

Dinsdag 12 sept. werd de ontluchtingsbuis aan de fosse gekoppeld en onder het stoepje door, langs de muur van het huis naar het dak geleid. De zijruimtes van de fosse met zand opgevuld en een begin gemaakt van het drainageveld. Eerst heeft monsieur Chaumont met zijn JBC machine de zwarte grondlaag weg geschoven om die later weer als bovenlaag te kunnen gebruiken. Daarna werd met veel geweld de kalkstenen bodem los geschraapt, er werd een groot gat uitgegraven van 5 bij 5 meter en een diepte van 1,5 meter. De uitgegraven kalksteenbrokken werden weer meteen in de laadbak van de vrachtwagen geschept en afgevoerd. Het gat was zo groot dat een buurvrouw die langs kwam vroeg of we een zwembad aan het aanleggen waren, waarop wij zeiden dat het een fosse was en er wel ‘water’ in zou komen maar helaas niet om in te zwemmen.

Woensdag 13 sept. Langs de randen van de kuil werd een anti-wortel folie gelegd en vervolgens werd het gat volgestort met twee vrachtwagens fijn zand zodat een dikke laag daarvan de hele bodem bedekte. Daarop werden de drainagebuizen en twee putjes gemonteerd en verlijmd en deze constructie werd weer bedekt met een lading silex kiezelstenen, zodat het geheel in een stenen bed kwam te liggen.

Donderdag ochtend moesten de mannen eerst wachten op de inspectie van de SPANC en hebben even koffie gedronken bij ons in de zomerkeuken. De controleur arriveerde, een jongeman, genaamd Adrien Besse. Hij was zeer tevreden over het werk en alles was keurig uitgevoerd, volgens de geldende regels. Het certificaat wordt over enige tijd naar ons en de gemeente verstuurd. De drainagebuizen werden nu verder afgedekt met het folie en daarna is monsieur Chaumont nog extra grond gaan halen voor de toplaag, omdat de weinige grond die van onze tuin kwam niet genoeg was. Toen dat het er allemaal op zat, werd alles zo netjes mogelijk geëgaliseerd en nog het stoepje bij de ontluchtingsbuis met cement hersteld.

Het werk zat erop en de klus was geklaard. Wij waren blij met onze nieuwe fosse en hebben de mannen allebei een flesje cognac gegeven als extra dank voor hun inzet. ’s Avonds is monsieur Chaumont teruggekomen met de rekening, die we met een echte ouderwetse cheque betaald hebben en daarna hebben we, volgens goed Frans gebruik, nog een glaasje Pineau de Charente gedronken op het afsluiten van dit project.

Nu op naar het voor ons volgende project: Het herstel van de tuin.

Met de groeten uit Jaufrenie van Paul+a

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page