top of page

Cheque’s en stempels,

Vaak hoor je van mensen die in Frankrijk een vakantiehuisje hebben, dat aannemers, loodgieters, metselaars of andere ambachtslieden, die ze inhuren, zich niet aan hun afspraken houden, het werk maar half afmaken of soms helemaal niet op komen dagen. Gelukkig hebben wij deze ervaring absoluut niet en hebben altijd duidelijke afspraken kunnen maken met deze Franse entrepreneurs.

Maar met de SPANC organisatie was het voor ons allemaal niet even duidelijk. Deze organisatie controleert bestaande fosses septiques op norm, begeleid nieuwe aan te leggen fosses en geeft hiervoor certificaten uit. Onze oude fosse werd in 2017 door deze SPANC afgekeurd, in hetzelfde jaar hebben we ons bij hun aangemeld om de aanleg van de nieuwe fosse septique te begeleiden, zodat we dan een certificaat van goedkeuring zouden krijgen en dat voor het tarief van € 140,-. Na heel veel informeren en uitzoeken hebben we via de gemeente en de SPANC, uiteindelijk de benodigde formulieren bij elkaar kunnen krijgen. Die samen met onze aannemer Chaumont ingevuld en toen weer doorgestuurd naar de SPANC. We dachten toen dat we het eindelijk voor elkaar hadden, maar nee hoor, het belangrijkste moest nog komen!

Op een zaterdagochtend kwam monsieur Chaumont nog eens langs om het terrein nader te bekijken en vertelde dat hij nog geen bericht van de SPANC ontvangen had en dat hij graag rond 19 september met de aanleg wilde beginnen. Daar wij ook nog niets gehoord hadden, heeft Paula toen de vertegenwoordiger van de SPANC op zijn mobiele nummer gebeld. Hij kwam met een onduidelijk verhaal dat wij eerst nog, persoonlijk met een cheque, naar Rue Couleau in Riberac moesten komen om te betalen. Wij vonden het erg vreemd dat je persoonlijk, om een rekening te betalen, 30 km verderop, een cheque moest komen brengen. Wij hadden minstens verwacht dat de SPANC ons apart een rekening zou sturen. Maar bij alle formulieren die we al eerder ontvangen hadden was geen factuur met een bank- IBANnummer of een acceptgiro bijgevoegd. Het blijkt dus dat ze hier in Frankrijk, dit soort zaken, nog altijd doen met, voor ons begrip, ouderwetse cheques die je dan, liefst persoonlijk, moet komen afgeven. Dus wij zijn om geen tijd te verliezen, halsoverkop, met alle papieren en natuurlijk het cheque boekje naar Riberac gereden. Op het adres van de SPANC in het centrum van Riberac, moesten we in een smal straatje, door een poortje bij een achteringang van een werkplaats een kale trap op om zo bij het kantoortje te komen van de SPANC, waar zowaar drie dames aan het werk waren.

Daar, aan het bureau van een jongedame, hebben we de cheque van € 140,- euro uitgeschreven, kregen een reçu en het allerbelangrijkste een ‘stempel’ op de formulieren om met het werk te kunnen beginnen.

Toen we weer, na 30 km terug gereden te hebben, in Jaufrenie kwamen hebben we monsieur Chaumont direct een berichtje gestuurd. Toen hij langs kwam was hij vooral heel blij met de stempel en zei dat nu alles in orde was en dat hij al op maandag 11 september na het weekend, negen dagen eerder dan gepland, met de klus kon beginnen.

Maandag ochtend arriveerde monsieur Chaumont met een medewerker en een hele grote machine bij ons in de tuin en begon met het werk, precies volgens afspraak en op tijd!

Goed geregeld, beter kon het niet en hoe het verder is gegaan vertellen we in een volgende blog.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page