top of page

Kaalslag


Op vrijdag 25 augustus zijn we weer op weg gegaan richting Frankrijk om daar de voorbereidende werkzaamheden uit te voeren voor de aanleg van de nieuwe septic tank (zie de blog van 16-08). Onze eerste stop was bij Gait in Maastricht waar we onthaald werden met koffie en zelf gebakken koekjes (heel Nederland bakt zelfs Gait in Limburg). Van Gait nog een hele Blokker-tas vol met diepvriesbakjes meegekregen die we goed kunnen gebruiken. Toen verder gereden naar het wijndorpje Sancerre, aan de Loire, waar we een overnachting geboekt hadden.

Na in het hotel incheckt te hebben zijn we het pittoreske Sancerre en de plaatselijke wijngaarden gaan bekijken. Aansluitend hebben we in ons hotel gegeten met natuurlijk een heerlijk glas wijn uit Sancerre. Tijdens het eten kwamen we met een ouder Engels stel aan de praat, dat ook in het hotel logeerde. Het stel kende de Dordogne goed en had zelf jaren lang in Riberac een vakantiehuisje gehad, dat was natuurlijk heel toevallig omdat wij ook vlakbij Riberac wonen en daar bekend zijn, we hebben samen nog koffie gedronken en wat nagepraat. Daarna naar bed gegaan en de volgend ochtend bijtijds verder gereden richting Jaufrenie. Onderweg nog een stop gehad in Saint-Florent-sur-Cher en daar het plaatselijke Hotel de Ville bekeken wat in een prachtig kasteeltje gevestigd was. Uiteindelijk om drie uur in Jaufrenie aangekomen. Auto uitgepakt, huis in orde gemaakt, ’s avonds gegeten en toen in ons eigen, vertrouwde bed gedoken en heerlijk geslapen tot de volgende ochtend.

Zondag 27 augustus. Johan komt vandaag, om ons een paar dagen te helpen met de voorbereiding voor de septic tank, dus hebben we ’s morgens eerst de gîte in orde gemaakt. Daarna zijn we alvast in de tuin begonnen om wat planten te verplanten en de bielzen en wat van het grind te verwijderen van de plaats waar de tank moet komen. Rond half vijf arriveert Johan, we hebben hem eerst verwelkomd met een lekker, koud biertje. Daarna gegeten en na het eten de vuurkorf aangestoken en zo de avond doorgebracht, toen het vuur gedoofd was zijn we naar bed gegaan.

De volgende dagen zijn we met de sloop begonnen van de enorme, thuja boom-struik. Johan met de zaag de boom in en iedere keer als er een stronk of een tak afgezaagd werd, heb ik die weg gesleept. Al het hout, stronken en takken hebben we achter op het veld opgestapeld om later in het jaar te gaan verbranden. In Nederland doet Johan mee met een bootcamp-training om conditie en kracht op te bouwen. Waar wij hier in Jaufrenie mee bezig waren deed absoluut niet onder voor een bootcamp. Alleen hadden we hier geen boot- maar ‘wood’camp training, maar met net zo veel spierkracht, gekreun en zweet. Vervolgens hebben we het grindterras weggeschept en gekruid daarna nog verschillende stuiken met de kettingzaag, heggen-takkenscharen en blote hand tot gewenste proportie terug gebracht. De pergola steun tijdelijk verplaatst, zodat de machines bij de goede plekken in de tuin konden komen en tot slot nog vervuild grind gezeefd en ook weggekruid. Toen we klaar waren was het een ware kaalslag. Het verkeer dat bij ons voorbij komt, kan ons nu zo zien zitten, we voelen ons net berm-toeristen in eigen tuin. Maar de klus was geklaard: de woodcamp was voorbij en nu is de beurt aan onze aannemer: monsieur Choumont.

We hebben met Johan die dagen niet alleen hard gewerkt, maar ook heerlijk gekookt en gegeten o.a., gepekelde kip van de barbecue met paarse boontjes, gegrilde ‘Belly on the bones’ (zie hieronder) met flageolettes, Côte du Boeuf met rijstsalade en tot slot mosselen met frites. Dat allemaal onder het motto:” Wie hard werkt, moet goed eten”. Volgens ons is Johan na die paar dagen weer voldaan naar huis gegaan.

Met de groeten uit Jaufrenie, P+P.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page