July 1, 2020

June 21, 2020

April 30, 2020

April 20, 2020

March 24, 2020

January 29, 2020

October 12, 2019

October 1, 2019

Please reload

Recente berichten

Verliefd op Frankrijk

April 13, 2019

1/1
Please reload

Uitgelichte berichten

Vieze praatjes

August 16, 2017

Over onze fosse septique (septic tank / beerput):

Hier in Frankrijk zijn de meeste afgelegen woningen niet op het riool aangesloten, maar hebben een fosse septique op eigen terrein waarin toilet- en al het overige afvalwater in geloosd wordt. Toen wij ons huis in Jaufrenie kochten wisten we wel van die fosse septique, maar waar die zich bevond en of die goed werkte wisten we niet. De fosse kon eventueel bacteriologisch dood of beschadigd zijn. Na een periode het toilet gebruikt te hebben rook het, vooral als de wind draaide, wel eens onaangenaam en liep er wat ‘water’ in de greppel van de gemeente bij de oprit van ons terrein, maar verder konden wij geen afwijkingen of mankementen opmerken. Het werkte en wij namen aan dat alles in orde was.

 

Wel hadden we gehoord dat, in een regelmatig bewoond huis, de bacteriecultuur in de fosse jarenlang dienst kon doen zonder dat je er naar hoeft om te kijken. Als die maar gevoed wordt met ‘nieuw voedsel’, wat vanuit de WC komt. Aangezien wij niet altijd in Jaufrenie zijn om ‘nieuw voedsel te doneren’, spoelen we daarom geregeld een pakje bacteriën (activateur microbiologique - Éparcyl) via de WC naar de fosse septique om zo de bacteriëncultuur op peil te houden. Vroeger gooide men ook wel een dode kip, rotte eieren of bedorven yoghurt als ‘activateur’ in de fosse, maar wij houden het maar bij Éparcyl. Het is wel onvermijdelijk dat ook stoffen in de fosse terecht komen waar de bacteriën geen raad mee weten en die dan een slib-laag op de bodem vormen. Daarom zal de tank na een aantal jaren leeggezogen moeten worden.

 

Wij hebben dat de afgelopen jaren twee keer laten doen, voor het eerst in 2003 toen, na een grote barbecue met zo’n 30 mensen, het systeem het niet meer aankon en het toilet begon over te lopen. Ik moest toen meteen het deksel van de fosse in de tuin gaan zoeken en opgraven, zodat de volgende dag een speciaal bedrijf kon komen om de fosse te legen. We waren toen heel erg blij dat we in de gîte nog een toilet en een douche hadden!

 

In de afgelopen jaren zijn de regels voor fosses septiques aangescherpt en aangepast en vorig jaar hebben wij controle gehad van een vertegenwoordiger van de SPANC (Service Public d’Assainisement Non Collectif). Die constateerde dat de fosse septique van ons huis niet op norm was en dat die binnen vier jaar, door een erkend bedrijf, aan de voorschriften moest worden aangepast. Erg blij met deze uitkomst waren we natuurlijk niet, want het zou aardig wat kosten met zich mee brengen. Stiekem hadden we dat eigenlijk al wel verwacht. Wij willen echter graag, dat alles goed in orde is  volgens de geldende normen en hebben meteen een erkende aannemer benaderd uit een dorpje dicht bij ons in de buurt. Met deze aannemer, monsieur Choumont, afgesproken dat hij in september een nieuwe tank en een vloeiveld met verspreidingsbuizen zal komen plaatsen. 

 

Op dit ogenblik zijn we in Nederland, maar zodra we weer in Jaufrenie zijn, zullen we zelf wat voorbereidende werkzaamheden gaan verrichten, zoals het kappen van een boom, snoeien van struiken en het verwijderen van het grind terras, daarna gaat monsieur Choumont aan de slag. September zal dus een drukke maand worden, maar meer daarover in onze volgende blog. 

 

 

 

Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags