top of page

Vlammende koffie


Onze buren uit Huissen, Eric en Winie zijn echte francofielen en hebben hier twee weekjes op het Franse platteland heerlijk kunnen ontspannen. Ze hebben genoten van de rust, de omgeving, een dorpswandeling, het eten en drinken en hebben ook een bezoekje gebracht aan het oude cafeetje van Dédé in Champagne.

Vrijdagavond hebben we met z’n vieren in de zomerkeuken genoten van een afscheidsetentje en de volgende ochtend zijn Eric en Winie weer naar Huissen vertrokken.

In het weekend was het warm en droog weer en zijn de boeren hier met het oogsten van het graan begonnen. Ook onze Franse buurman Gérard, die woont 600 meter bij ons vandaan, net over de grens van Dordogne in het departement de Charente. Een van zijn velden ligt tegenover ons huis hier in de Dordogne en we kunnen het oogsten met de combiner van dichtbij meemaken.

Deze buurman Gérard, die dus aan de Charentaise kant woont, noemt ons wel eens plagend: “les étrangers” wat buitenlanders betekent. Hij bedoelt daarmee dat wij in de Dordogne wonen en dus voor de Charentaises buitenlanders zijn, wat wij, als Nederlanders in Frankrijk, een compliment vinden.

Er is natuurlijk geen verschil tussen de inwoners van de Dordogne en de Charente maar er is wel verschil tussen de streekproducten en streekgebruiken. De bekendste streekproducten van de Charente zijn de Cognac en de Pineau des Charentes. Een speciaal gebruik uit de Charentes is de ‘Brûlot Charentais: geflambeerde koffie. Het is voortgekomen uit de noodzakelijke zuinigheid van de arme plattelands- bewoners en de originele manier om afgekoelde koffie weer op te warmen. Pineau wordt met Cognac gemaakt en je kunt het natuurlijk al wel raden dat ook Brûlot Charentaise wordt bereid met behulp van een speciale Cognac nl. de Brûlot. Deze Brûlot heeft een alcohol percentage van 50% en is gemaakt om te flamberen en wordt daarom ook wel "la flamme des anges" oftewel "engelen vlammen", genoemd.

Wat heb je nodig om Brûlot Charentais te maken? Koude koffie, suikerklontjes, de speciale Brûlot Cognac en niet te vergeten aardewerk kopjes. In de Charente zijn speciale setjes aardewerk Brûlot-kopjes verkrijgbaar. Een setje bestaat uit een bolvormig kopje, een los schoteltje met een opstaand randje en een extra plat schoteltje.

Hoe maak je Brûlot Charentaise? Het gaat als volgt: schenk de koude koffie in de kopjes en zet deze op de schoteltjes met de opstaande randjes. Leg op ieder schoteltje twee suikerklontjes en schenk over de klontjes ca. 2 cl van de Brûlot. Giet voorzichtig via de achterkant van een theelepeltje nog ca. 0,5 cl van de Brûlot in de kopjes. Steek nu de, met alcohol doordrenkte, suikerklontjes aan en als de koffie in de kopjes voldoende warm wordt, zal ook de cognac op de koffie vlam vatten. Laat het geheel rustig branden tot de blauwe vlammetjes gedoofd zijn. Zet dan de kopjes (voorzichtig, want ze kunnen heet zijn) op de platte schoteltjes en giet de resterende, gekarameliseerde suiker van het schoteltje bij de koffie. De zoete likeur, gevormd door de suiker en de Brûlot, geeft een bijzondere smaak van fruit (peer, pruim en abrikoos) aan de koffie. Van de alcohol is het meeste verdampt door de hitte van de blauwe vlammetjes, tijdens het opwarmen van de koffie. Brûlot Charentaise is een spannende en unieke manier om een etentje met een bijzonder kopje koffie af te sluiten.

Met de groeten uit Jaufrenie.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page