top of page

Varkentje wassen


Bij de Franse supermarkten, hier op het platteland, worden regelmatig aanbieding gedaan voor hele,

halve of grote delen varkensvlees. De boerenmensen hier snijden dat vlees graag op hun eigen manier uit, zoals ze het vroeger bij huisslachtingen ook deden, en vullen hiermee hun vriezers. Deze week had de Super-U dus hele hammen in de reclame van ca. 8/9 kilo. Els wilde graag een ham kopen en vroeg mij of ik dit varkentje voor haar wilde wassen en dat wilde ik wel.

De ham werd gehaald en een uurtje later was die uitgebeend en uitgesneden en was er een partijtje schnitzels, hamlapjes, fricandeau, een rollade en wat poelet klaar. Bij de overgebleven kleine stukjes varkensvlees hebben we nog wat rundvlees gedaan en daar half-om-half gehakt van gedraaid.

Els had zo weer een mooi voorraadje vlees voor in de vriezer en wij genoten ’s avonds van een heerlijk, vers gemalen balletje gehakt.

Onze oude Franse buren, Robert en Geneviève, die in de wintermaanden veel bij hun kinderen verblijven waren weer thuis gekomen en meteen stond Robert ’s morgens hier voor de deur om ons bonjour te zeggen, mij met een handje en Paula met quatre bisous. Met Robert vinden wij het altijd leuk en gemakkelijk om Frans te spreken, dat komt omdat hij altijd langzaam en duidelijk praat en als wij fouten maken dan hoort hij het niet en gaat lachend door met zijn praatje en zo wordt het altijd een vlot en gezellig gesprekje.

De rest van de dag was het minder mooi weer en hadden we ‘s middags wat motregen maar geen nood, even een kruiwagen hout uit de schuur gehaald, een paar blokken in de kachel en heerlijk een boek gelezen bij een knapperig vuurtje.

Mijn buik-gal-klachten hebben gelukkig maar een weekje geduurd en trokken toen langzaam weg. Wel hadden we onze huisarts in Huissen de testen, die hier door de specialist gemaakt waren, doorgestuurd en die heeft ons, een dag later, in een telefoongesprek laten weten dat het niet zo urgent was om meteen naar huis te komen en een eventueel maagonderzoek na de vakantie in Nederland te laten doen.

Wel ben ik, ook op aandringen van Paula en Marlies (vanuit Taipei), op een dieet overgegaan om voorlopig minder koffie, alcohol, vet en gekruid eten te gebruiken. Het Franse woord voor dieet is ‘régime’ heel toepasselijk want ik word door twee dames ‘onder dat regime’ (goedbedoeld) in de gaten gehouden! Dus voorlopig geen glaasje wijn maar geen nood: ’Wat in het vat zit verzuurd niet’.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page