top of page

In de Rotterdamse havens

In maart waren onze buren, uit Huissen, Helen en Theo bij ons in Jaufrenie op bezoek geweest. Ze waren met hun camper op de terugweg van Spanje naar Nederland en hebben een paar dagen bij ons op het erf gekampeerd en we hebben hele prettige dagen met ze doorgebracht. Als tegenprestatie kregen wij van hun een uitnodiging om een keer naar Rotterdam te komen en daar op hun antieke

sleepboot de Carbon Maritiem, een varend monument van ruim honderd jaar, een rondvaart te maken

door de Rotterdamse havens. Op 6 maart was het zover en zijn wij 's morgens naar Rotterdam

vertrokken. Toen we op de Prins Hendrikkade aankwamen zagen we de Carbon Maritiem al over de Nieuwe Maas komen aanvaren.

Het schip werd door schipper Theo keurig afgemeerd en scheepsmaatje Helen legde het schip met de touwen aan de boeien vast. We hebben het schip eerst bewonderd en aan dek koffie gedronken en daarna begon onze bijzondere rondvaart, onder leiding van Theo en Helen, door de havens van Rotterdam.

Theo heeft in de stuurhut nog uitgelegd hoe en wat een schipper allemaal moet doen om in de havens te mogen varen en dat is geen sinecure want je hebt voortdurend contact, via de marifoon, met het centrale havenbeheer bij al je verrichtingen op het water, bijvoorbeeld als je een van de havens in of uit wilt varen of als je de rivier wilt over steken enz.

Helen heeft ons benedendeks laten zien hoe de kombuis, wc en het badkamertje werkt en hoe compact de zithoek, slaapruimte en opbergplekken in elkaar zaten. Het is haast niet voor te stellen dat vroeger in deze sleepboot verschillende gezinnen gewoond en gewerkt hebben.

De rondvaart ging verder langs container opslagplaatsen, drijfdokken, tank- en containerschepen, schepen waar honderden trailers op- af geladen en vervoerd werden, schepen waar compleet boorinstallaties op gebouwd werden enz.

We zijn via allerlei havens, langs Schiedam naar Vlaardingen gevaren waar we het schip in de haven afmeerden en Helen ons daar met een uitgebreide lunch uit de kombuis verraste. Na de lunch aan de overkant van de Nieuwe Maas weer terug gevaren en in de Eemhaven nog om het oude passagiersschip de Rotterdam heen gevaren wat nu als drijvend hotel-partycentrum dienst doet. Toen we de Eemhaven uitvoeren hadden we een prachtig gezicht op de skyline van Rotterdam met de Erasmusbrug, met zijn 139 meter hoogte, als blikvanger. We zijn weer onder de Erasmusbrug door gevaren en toen de stad in en hebben de Carbon Maritiem op zijn vaste plaats in de museumhaven van het Rotterdamse maritiem museum, tussen alle andere oude en antieke schepen, afgemeerd.

Van daar uit zijn we aan wal gegaan en binnen 10 minuten waren we bij de markthallen waar we alles uitgebreid bekeken hebben en daar meteen inkopen gedaan om op het achterdek van de Carbon nog te gaan barbecuen. Toen we terug waren in de haven heeft Theo de barbecue aangestoken en Helen alles klaar gemaakt voor de BQ en hebben we de dag heerlijk afgesloten met een hapje en drankje, op het water, in de rustige haven van het maritiem museum, midden in Rotterdam.

We zijn 's avonds zeer voldaan weer naar Huissen gegaan na een mooie dag met prettige mensen op een bijzonder schip geweest te zijn, het kon niet beter!

Bedankt 'Carbon Maritiem', bedankt Helen en Theo.

(zie ook: www.varenderfgoed.nl/galerij/carbon2306931.html)

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page